Torsdag: IT ned tross gode kvartalstall

Det hjalp lite at Merkantildata og Tandberg Data leverte gode kvartalstall når sjokkbølgene fra Hongkong slo inn over Oslo Børs igjen torsdag. IT-indeksen falt med 23,48 poeng tilsvarende 1,86 prosent.

Det hjalp lite at Merkantildata og Tandberg Data leverte gode kvartalstall når sjokkbølgene fra Hongkong slo inn over Oslo Børs igjen torsdag. IT-indeksen falt med 23,48 poeng tilsvarende 1,86 prosent.

En ny korreksjon fra Hongkong, denne gangen i negativ retning, påvirket igjen utviklingen på Oslo Børs. IT-indeksen fulgte igjen villig etter, men denne gangen ble nedgangen i IT indeksen (1,86 prosent) svakere enn for totalindeksen for øvrig (1,94 prosent). Hovedårsaken til dette var at Merkantildata, som veier svært tungt i IT-indeksen, leverte glimrende kvartalstall i morgentimene i dag. Selskapet har lykkes godt med sin oppkjøpsstrategi, og er på god vei mot å nå 4 milliarder i omsetning i 1997. Estimatet for 1998 er oppjustert fra 5 til 5,5 milliarder kroner. Sammen med et resultat på 41 millioner for tredje kvartal dro disse tallene Merkantildata-aksjen opp mot nye høyder i dag. Siste handel ble foretatt til 230 kroner.

En analytiker digi.no snakket med etter børsslutt mener også at andre faktorer kan være med å forklare den nye toppnoteringen.

- Merkantildata er et selskap som har sin verdiskapning i de nordiske landene. Den er derfor ikke så utsatt for bevegelser i utlandet, sa analytikeren. Han forklarte at dersom kursen i slike selskaper faller i panikkreaksjoner på utenlandske nyheter, kan det være grobunn for en kjøpsanbefaling.

Også Tandberg Data innfridde forventningene i dag og selskapet leverte et resultat før skatt for tredje kvartal på 22,8 millioner kroner. Tandberg Data har imidlertid størsteparten av sine kunder i utlandet, og det så derfor lenge ut som om kursen ville ende under gårsdagens sluttkurs, tross de gode nyhetene. En oppsving på de amerikanske børsene mot slutten av dagen, endret imidlertid dette bildet, og TAD-aksjen endte opp 2,04 prosent til 76 kroner.

For de mer volatile aksjene som Nordic VLSI, Sysdeco, og Iterated ble onsdag en skikkelig nedtur. Kursen falt med henholdsvis 8,89, 7,35 og 7,23 prosent. For Iterated og Sysdeco, som har falt kraftig under de siste dagers uroligheter, er dette typisk, mener analytikeren digi.no snakket med.

- Selskaper som ikke tjener penger, får gjennomgå under markedskorreksjoner, sier analytikeren.

Aktiviteten var igjen høy på Oslo Børs tirsdag og totalt ble det omsatt aksjer og grunnfondsbevis for 1540 millioner kroner.

Til toppen