Torvalds innrømmer at Windows var raskere enn Linux

I et intervju med Wall Street Journal, innrømmer Linus Torvalds at Microsoft hadde rett i fjor i at Windows i noen oppgaver er raskere enn Linux. Men Linux 2.4 blir langt bedre.

I et intervju med Wall Street Journal, innrømmer Linus Torvalds at Microsoft hadde rett i fjor i at Windows i noen oppgaver er raskere enn Linux. Men Linux 2.4 blir langt bedre.

I et eksklusivt intervju med Wall Street Journal, innrømmer opphavet til operativsystemet Linux, den 30 år gamle finnen Linus Torvalds, at det ikke var vesentlige feil ved en test som Microsoft offentliggjorde i fjor, og som viste at Windows NT er raskere enn Linux til noen typiske tjeneroppgaver.
Les om denne testen fra april i fjor:
Synes Linux gjorde det bra i testen
Windows NT raskere enn Linux. Eller?

Torvalds sa at han og andre Linux-tilhengere reagerte arrogant da de prøvde å mistenkeliggjøre testen som ble utført av det uavhengige selskapet Mindcraft. Men de måtte erkjenne sannheten, og gyve løs på flaskehalsene som gjorde Linux til underyter.

Resultatet av dette arbeidet gjør den neste store oppgraderingen av Linux til en milepæl. Versjon 2.4 av Linux-kjernen loves i løpet to til tre måneder, mange måneder seinere enn Torvalds opprinnelig hadde håpet. Han sier til Wall Street Journal at forbedringen er så vesentlig, at han oppfatter det som "smertefullt" når han må arbeide med 2.2-systemer. Forbedringene er spesielt merkbare i mer avanserte systemer, blant annet på flerprosessormaskiner. Sammenlikninger med Windows og andre Unix-varianter faller gunstig ut for Linux, sier han.

Torvalds ser ikke på Linux som noen trussel mot Windows på klientsiden før kanskje om fem til ti år. Samtidig tror han på en viss bevegelse mot Linux-klienter i næringslivet i løpet av neste år.

Kommersialiseringen av Linux bekymrer ikke det beskjedne opphavet, som så vidt er blitt dollarmillionær og har tatt seg råd til et pent hus i Silicon Valley og en BMW-sportsbil. Selskapet han arbeider for, Transmeta, skal til å produsere en ny type prosessor, kalt Crusoe, og har nettopp varslet at det skal på børs.

Les mer om Transmeta og Crusoe-prosessoren:
Sony satser på Transmeta
Intel-trussel hviler over Transmeta
Sværinger omfavner Transmeta
Compaq og Sony investerer hos Linus Torvalds
Transmeta vil samarbeide med Screen Media
Crusoe skal revolusjonere bærbare datamaskiner

Torvalds ser tvert i mot på 1999 som et vannskille i Linux' historie. Året var preget av at flere Linux-distributører gikk på børs og av at toneangivende aktører som Oracle, IBM, Compaq og Dell la opp egne Linux-strategier. Plutselig er Linux blitt verdens nest mest populære operativsystem på tjenersiden.

Han ble selvfølgelig spurt om sitt syn på Microsoft-dommen. Torvalds svarte at Microsoft fortjener straff, men at han ikke støtter forslaget om å dele selskapet i en applikasjonsdel og en operativ systemdel. En oppsplitting i to eller tre selskaper med like rettigheter til alle Microsofts produkter hadde derimot gagnet konkurranseforholdene i bransjen, mener han.

Til toppen