BEDRIFTSTEKNOLOGI

Toshiba bærbare med Pentium II

Toshiba Norge lanserte tirsdag tre bærbare PC-modeller som er utstyrt med Intels nye, mobile prosessor. Selskapet har også planene klare for innføring av ny teknologi.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. apr. 1998 - 08:35
Toshiba Tecra 780DVD, Toshibas toppmodell så langt.
Toshiba Tecra 780DVD, Toshibas toppmodell så langt.

Intel lanserte tidligere i april den mobile utgaven av Pentium II. Toshiba var raskt på pletten og presenterte tirsdag sin nye Tecra 780DVD, en bærbar PC utstyrt med en 266 MHz Pentium II-prosessor og DVD-spiller med 16x CD-ROM, som de mest spennende komponentene. Standard minne er 64 MB. Dette kan oppgraderes til 192 MB.

Maskinen leveres med en 4,8 GB harddisk. I tillegg kan man putte ytterligere en 3,8 GB harddisk inn i ekspansjonsbrønnen. Denne brønnen kan også brukes til blant annet å inkludere et ekstra batteri. Ifølge Toshiba fordobles da batteritiden fra fire til åtte timer.

PC-en er ellers utstyrt med en 13,3-tommers TFT-skjerm (Thin Film Transistor) med en oppløsning på 1024 x 768 piksler, grafikkort med 4 MB minne og 3-D grafikkstøtte, programvare for MPEG-2 dekoding og Dolby Digital AC-3 lydsystem. Som tilbehør får man også et integrert kamera som blant annet kan brukes i forbindelse med videokonferanser.

Vekten på maskinen er 3,6 kg. Veiledende pris for standardutgaven er 62.947 kr inkludert mva.

Også i Satellite Pro-serien er det kommet modeller med Pentium II. Satellite Pro 490XCDT leveres med en 266 MHz Pentium II-prosessor og 13,3-tommers TFT-skjerm. Satellite Pro 490CDT har en 233 MHz Pentium II-prosessor og en TFT-skjerm på 12,2 tommer. Ellers er de to modellene like.

32 MB RAM er standard og kan oppgraderes til 160 MB. Harddisken er på 3,82 GB, og en tilsvarende harddisk kan også puttes inn i ekspansjonsbrønnen. Maskinene er utstyrt med en 20X CD-ROM spiller og vekten er 3,1 kg.

Batteritiden er i utgangspunktet 2,5 timer, men med ekstra batteri økes kapasiteten til fem timer. Veiledende pris for standardutgavene av Satellite Pro 490CDT og 490XCDT er henholdsvis 41.241 og 48.476 kroner inkludert mva.

Etter presentasjonen av PC-ene, fortalte Toshibas produktansvarlige i Europa, Christian Leutner, litt om hvordan bærbare PC-er vil utvikle seg de nærmeste årene.

Leutner regnet med at alle nesten alle modellene Toshiba leverer vil komme med Pentium II-prosessor i løpet av året. Unntaket er Libretto, som trolig må vente til første halvår 1999. Samtidig vil trolig toppmodellene kunne leveres med prosessorer basert på Intels Katmai-teknologi. Leutner tror at vi kan få se bærbare PC-er med prosessorhastigheter på 700 MHz i løpet av 1999.

Leutner mener DVD snart vil ta helt over for CD-ROM, også i bærbare PC-er. Prisen på DVD er på vei nedover, og Leutner håper at alle Toshiba-modellene kan leveres med DVD-ROM mot slutten av året. Også DVD-RAM er noe Toshiba ønsker å tilby. Her er det fortsatt uenighet i forbindelse med valg av standard, men Leutner tror at de første bærbare PC-ene med DVD-RAM vil komme til høsten.

Toshiba, sammen med de fleste andre PC-produsenter, venter nå på at Microsoft skal levere Windows 98, og etterhvert også Windows NT 5.0. Disse operativsystemene har støtte for en rekke nye teknologier, ikke minst innen strømstyring, som PC-produsentene ikke vil implementere i sine maskiner før programvarestøtten er klar.

Også innen batteriteknologi ser Toshiba nye muligheter. En teknologi som kalles Lithium Polymer kan komme på markedet i løpet av året. Denne teknologien gjør utformingen av batteriene mer fleksibel, i tillegg til at batteriene har høyere kapasitet. Men foreløpig er levetiden altfor kort.

- Toshiba jobber også for å få ned vekten på sine PC-er, forteller Leutner. Målet er å senke vekten på Tecra 7xx-modellene med DVD-spiller til under tre kilo på neste generasjon av maskinene som kommer til høsten. I dag er det spesielt skjermen og batteriet som holder vekten oppe.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.