BEDRIFTSTEKNOLOGI

Toshiba demonsterer Blu-ray-konkurrent

Toshiba lovet høy lagringskapasitet og billig lagringsmedia da selskapet tirsdag demonstrerte et konkurrende format til Blu-ray, et DVD-lignende lagringsmedium med svært stor lagringskapasitet.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. mai 2003 - 11:06

Blu-ray-formatet, som støttes av Sony, Philips og syv andre selskapet, vil ikke bli det eneste lagringsmediet som kan erstatte dagens DVD-plater.

Toshiba og NEC la i fjor høst fram planer om et alternativt system, Advanced Optical Disc (AOD), som har en lagringskapasitet på opptil 36 GB ved bruk av doble lag og én side. Skrivbare plater med ett lag og én side vil ha en kapasitet på 20 GB, forteller Toshiba i en pressemelding. Men lagringskapasiteten ventes å kunne økes betydelig i tiden framover.

    Les også:

Blu-ray støtter foreløpig 27 GB på ferdiginnspilte plater og drøyt 23 GB på skrivbare plater, men også dette er snakk grenser som stadig vil bli flyttet.

Ulempen med Blu-ray-formatet er at platen ligger inne i en slags kassett, noe som gjør enheten relativt stor. I tillegg er produksjonskostandene for selve platene ganske høye.

Ifølge Toshiba skal ikke AOD ha behov for en slik kassett rundt platene, som også skal være rimelige å produsere. I en pressemelding skriver selskapet at platene kan produseres i dagens produksjonsmiljøer for DVD-plater uten at annet enn en minimal justering må gjøres. Det ventes at platene på sikt vil bli rimeligere å produsere enn vanlige DVD-plater.

En prototyp av en AOD-spiller ble tirsdag vist fram i Vancouver. Toshiba vil til høsten legge fram AOD-formatet for DVD Forum. Men til tross for tidligere påstander om å ha produkter klare allerede i år, oppgir selskapet nå ingen tidsfrist for nå AOD-produktene vil komme på markedet.

Foreløpig finnes det etter hva digi.no kjenner til kun ett Blu-ray-kompatibelt produkt på markedet, Sonys SonyDrive BDZ-S77. Dette er en separat enhet som både kan lese fra og skrive til platene. Men foreløpig selges den kun i Japan og til en pris som gjør at den kun vil kjøpes av spesielt interesserte. Trolig haster det derfor ikke å få AOD-formatet ut på markedet.

Senere i år vil Sony også lansere en Blu-ray-opptaker for bruk i PC-er, men heller ikke denne vil ha en pris som gjør den attraktiv for andre enn spesielle brukere.

Men når de to formatene endelig blir tilgjengelige i konkurrerende produkter og til overkommelige priser, vil det trolig føre til en lignende formatkrig som man nå opplever mellom DVD-R/RW og DVD+R/RW. For DVD sin del har dette ført til usikkerhet hos kundene og begrenset salg.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.