Toshiba i milliardforlik

Toshiba Corp. går med på å betale 2,1 milliarder dollar - vel 16 milliarder kroner - i erstatning for å ha solgt angivelig defekte laptop-maskiner i USA. En rekke andre dataselskap risikerer nå å møte liknende krav.

Toshiba Corp. går med på å betale 2,1 milliarder dollar - vel 16 milliarder kroner - i erstatning for å ha solgt angivelig defekte laptop-maskiner i USA. En rekke andre dataselskap risikerer nå å møte liknende krav.

Fredagens kunngjøring dekker mer enn fem millioner bærbare PC-er fra Toshiba, skriver Wall Street Journal. Ifølge næringslivsavisen innebærer forliket at selskapet må endre designen på samtlige diskstasjoner som i fremtiden vil komme fra den japanske dataprodusenten.

Tokyo-selskapet lover nå å gi sine kunder omfattende kontantrabatter og gratis maskin- og programvarefikser som følge av forliket som ble inngått etter en seks måneder lang dragkamp i det amerikanske rettsapparatet.

Den angivelige feilen i Toshiba-PC-ene skal være å finne i enkelte halvlederbrikker som kontrollerer datamaskinenes diskettstasjoner. Defekten kan føre til helt vilkårlig ødeleggelse av data, og uten at brukeren på noe tidspunkt advares eller varsles om at en fil er blitt endret, ifølge anklagene i massesøksmålet mot selskapet. I en test utført av saksøkernes advokater skal feil være påvist i samtlige av i alt 200 testede maskiner, skriver Wall Street Journal.

Problemet skriver seg langt tilbake i tid, og ble først oppdaget av en tidligere IBM-ingeniør for over ti år siden, og skal stamme fra en generasjon såkalte kontrollbrikker opprinnelig designet av NEC og Intel.

Designen ble senere kopiert av en rekke brikkeprodusenter, men ingen av disse var involvert i fredagens forlik. Talsmenn for NEC og Intel nekter å kommentere mulighetene for hvorvidt de vil bli dratt inn i liknende søksmål. NEC ble i første omgang droppet som forsvarende vitne i Toshiba-rettssaken, men er ikke skjermet fra saksøkerne i eventuelle fremtidige rettssaker.

I kjølvannet av Toshiba-forliket kan tilsvarende søksmål rettes mot en rekke andre dataleverandører, deriblant IBM og Packard/Bell NEC, skriver Wall Street Journal, som viser til at en av saksøkerne har nevnt hele 18 ulike PC-leverandører i tillegg til Toshiba i sin erstatningssak. Avisen legger til at søksmålene trolig utvides fra Texas til også å omfatte California og minst to andre stater.

I forliket nekter Toshiba for at de er ansvarlig for det tekniske problemet og holder fast ved at selskapets bærbare PC-er ikke er defekte. Likevel har selskapet gått med på forliket fordi en fryktet at en lang rettssak kunne ende opp med en dom der Toshiba ble kjent skyldig og måtte punge ut med hele ni milliarder dollar.

- Dette er en bitter pille å svelge for oss, sier Toshiba-president Taizo Nishimuro.

Til toppen