Toshiba lanserer dedikert trådløs server

Toshiba Magnia SG20 er en dedikert server for fil, utskrift og Internett-tilgang, kombinert med hub for vanlig lokalnett og aksesspunkt for trådløst lokalnett.

Toshibas dedikerte server er bygget rundt en Intel Celeron-prosessor i 566 MHz. Den er utstyrt med to harddisker, hver på 15 eller 30 GB, og drives under gratisoperativsystemet Linux. Bak er det åtte Ethernet-utganger og én Ethernet-inngang, et PC-kortspor for et trådløst lokalnettkort etter 802.11b-standarden, en parallellport og en modemutgang. Med PC-kort for trådløst lokalnett fungerer enheten også som aksesspunkt for andre trådløse klienter.

Serveren styres gjennom en nettleser på en klient i lokalnettet. I tillegg til håndtering av fillagring, utskrift og Internett-tilgang, er det programvare for Internett-brannmur, web-cache og sikkerhetskopiering. Sikkerhetskopieringen kan automatiseres slik at den ene harddisken er en speil av den andre, eventuelt at disker i en av klientene settes til å speile diskene i serveren. Den innebygde programvaren kan oppdateres etter en egen Internett-basert ordning.

Utsalgspris i Norge antydes til henholdsvis 16.200 kroner og 18.800 kroner, avhengig av størrelsen på diskene.

Målgruppen er først og fremst organisasjoner med spesielle behov, for eksempel i forbindelse med utstillinger eller midlertidige lokaler der man trenger en smidig løsning med et lokalnett som er lett å sette opp og ta ned igjen. Ved første forsøk skal det ikke ta mer enn 30 minutter å sette opp server og kople til en håndfull klienter.

En annen målgruppe er hjem eller små nabolag. Flere rekkehus- eller blokkleiligheter kan bruke en Magnia SG20 til å dele Internett-aksess og andre ressurser. Toshiba Digital Media i Norge kan ikke si hvorvidt maskinen kvalifiserer til skattefritak etter hjemme-PC-ordningen.

Til toppen