Toshiba-ledelsen bøyer hodene i skam

Toppsjefen og halve styret får sparken etter milliardsvindel.

Toshiba-ledelsen bøyer hodene i skam
Toppsjef Hisao Tanaka (midten) varslet i dag sin avgang etter regnskapsskandalen i Toshiba. Her bøyer han hodet i en ydmykende seanse der både han, styreformann (til v.) Masashi Muromachi og visepresident (til h.) Keizo Maeda sa unnskyld. Bilde: Franck Robichon / Epa / NTB scanpix

Toshiba Corporation er skyldig i regnskapsjuks som strekker seg over syv år.

Skandalen har brygget seg opp de siste månedene, og kuliminerte med at ledelsen i dag sto skolerette og bukket hodene sine i skam under en pressekonferanse i Tokyo.

Resultatet var ventet: Toshiba er i trøbbel. Hodene vil rulle, som digi.no skrev forrige uke.

President og toppsjef Hisao Tanaka kunngjør sin avgang. Det samme gjør den forrige toppsjefen, Atsutoshi Nishida, som har fungert i en rådgivende stilling. De får følge av styrets nestleder Norio Sasaki, som også tar ansvar for regnskapsjukset. Det melder Bloomberg.

Ytterligere syv andre styremedlemmer har også trukket seg, ifølge CNN Money.

En uavhengig granskning kom i går fram til at Toshiba har blåst opp regnskapene sine med minst 152 milliarder yen. Det tilsvarer over 10 milliarder kroner.

- For at selskapet skal kunne bygges opp igjen er det nødvendig med fornying i ledelsen, sa Tanaka under den ydmykende seansen, der både han, styreformann Masashi Muromachi og visepresident Keizo Maeda bøyde hodene sine og sa unnskyld.

Ukultur

Etterforskningen har avdekket en ukultur der toppledere har satt urealistiske inntjeningsmål, som da resultatene ikke kom medførte en systematisk manipulasjon av regnskapene.

Uregelmessighetene ble skjult for omverden på «dyktig vis». Ansatte hadde ifølge rapporten ikke annet valg enn å godta ordrene fra ledelsen.

Selskapet må nå gå tilbake å korrigere regnskapsbøkene helt tilbake til 2008.

Muromachi overtar umiddelbart som konstituert toppsjef i påvente av ny operativ ledelse, som er ventet å ta over i midten av neste måned.

- Selskapet tar situasjonen svært alvorlig og vi gir våre dypeste unnskyldninger til våre aksjonærer, investorer og alle andre, heter det i en pressemelding (pdf) fra Toshiba.

Toshiba varslet i dag at de vurderer å selge eiendommer og verdipapirer. De planlegger også å ta opp et lån på 500 milliarder yen. Det japanske kredittilsynet vil trolig gi selskapet en saftig bot for regnskapssjukset i løpet av de kommende månedene, skriver Wall Street Journal.

Det er hittil ikke tatt ut siktelse mot Toshiba eller noen av lederne i denne saken, ifølge Bloomberg.

Selskapet som ble etablert i 1875 er et av Japans aller største. Det er et digert industrikonglomerat med over 200.000 ansatte. Blant de mange produktene de utvikler er blant annet hjemmeelektronikk og pc-er, IT-tjenester, halvledere og lagringsprodukter, togtrafikksystemer, kraftturbiner og kjernefysiske reaktorer.