FORBRUKERTEKNOLOGI

Toshiba lover 50 prosent mer harddiskplass

Man får aldri for mye harddiskplass. Derfor er det godt å vite at du kan få mer plass i nær framtid.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
11. sep. 2007 - 14:59

I en tid hvor stadig flere skaffer seg bærbar PC, aller helst en liten og lett en, har mange samtidig oppdaget at en slik maskin har langt mindre lagringsplass en det som både er vanlig og mulig i stasjonære maskiner. Dette skyldes først og fremst den fysiske størrelsen på harddiskene. Det er grenser hvor tett data kan lagres på platene i harddiskene.

Mens det vanligvis skjer en ganske gradvis økning i hva som er mulig å få trykket inn av data på en harddiskplate, lover Toshiba nå at et skikkelig sprang vil skje i 2009, når selskapet skal starte masseproduksjon av harddisker som benytter selskapets nye DTR-teknologi (Discrete Track Recording).

DTR skal ifølge Toshiba kunne øke den maksimale lagringskapasiteten til harddiskplater på 1,8 tommer fra 80 til 120 GB. Dette betyr at man vil kunne få harddisker i dette formatet med en lagringskapasitet på 240 GB i 2009. Dette gir en lagringstetthet på 516 megabits per kvadratmillimeter.

    Les også:

DTR-teknologien øker lagringstettheten ved å forme en fordypning mellom sporene på platen, som ellers benytter perpendikulær magnetisk lagring. Fordypningen reduserer ifølge Toshiba signalinterferensen mellom sideliggende dataspor, noe som gjør at sporenes «pitch» kan gjøres kortere. Dette, sammen med forbedret signalkvalitet, bidrar til at lagringstettheten kan økes med 50 prosent.

DTR-prosessen skal enklest kunne tas i bruk av harddisker med liten formfaktor, for eksempel 1,8 eller 2,5 tommer. Dette betyr at disse harddiskene trolig kan hente igjen noe av det forspranget 3,5 tommers harddisker, som er det vanlige i stasjonære PC-er, har i dag.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.