FORBRUKERTEKNOLOGI

Toshiba med doble berøringsskjermer

Feirer jubileum med Windows-maskin i begrenset opplag.

21. juni 2010 - 15:38

Vi er i tvil om hva dette produktet kan kalles på norsk. Toshibas nyeste påfunn er en liten bærbar pc uten fysisk tastatur.

Eller to sammenkoblede nettfjøler, om du vil.

Maskinen er døpt Libretto W100 og kjører Windows 7 Home Premium. Skjermene kan brukes enten i tospann eller uavhengig av hverandre.

Det innebærer at en nettside kan vises på tvers av begge skjermene, eller du kan benytte ett av hele seks ulike virtuelle tastatur på en av dem.

Det skal også være mulig å snu lesemodus 90 grader, og lese eksempelvis e-bøker i «bokformat». Antakeligvis betyr det at maskinen har innebygd akselerometer, i likhet med mange av dagens mobiltelefoner.

Under panseret befinner det seg en 1,2 gigahertz Pentium-prosessor av typen U5400. Maskinen leveres med 2 gigabyte DDR3-minne og en SSD-enhet som rommer 64 gigabyte. Det er også funnet plass til en USB-port, samt støtte for microSD-kort. Vekten er på knappe 0,82 kilogram.

Noen umiddelbar konkurrent til lesebrett, som eksempel Kindle, skal det imidlertid ikke være snakk om. Det skyldes at Toshiba har til gode å samarbeide med innholdsleverandører, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Dyr

Heller ikke prismessig har denne maskinene så mye å stille opp med. Libretto W100 vil koste fra 120 000 yen når den lanseres i Japan i august. Det tilsvarer omtrent 8 300 norske kroner. Hva prisen eventuelt blir i Norge, og om maskinen i det hele tatt blir solgt her til lands er foreløpig uklart.

Ifølge Reuters er det imidlertid klart at den lanseres også i Europa, en gang etter lanseringen i Japan.

Foruten den høye prisen ser utvilsomt maskinen interessant ut. Spørsmålet er hva den egentlig skal brukes til? Den vil neppe erstatte din bærbare PC, selvom Toshiba understreker at maskinen vil gi deg «full Windows 7-opplevelse».

Begrenset antall

For øvrig virker ikke Toshiba helt sikre på at dette blir noen salgssuksess. Libretto W100 blir bare solgt i «et begrenset antall», heter det på selskapets produktsider.

Lanseringen sammenfaller med at det i år er 25 år siden det japanske selskapet kom på markedet med verdens første bærbare PC.

Libretto W100 minner litt om Microsofts Courier, en prototyp som ble skrinlagt tidligere i år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.