Toshiba-OS gjør PC til NC

Toshiba har frigitt en beta-utgave av et operativsystem som skal gjøre en 486-PC om til en NC.

Toshiba har frigitt en beta-utgave av et operativsystem som skal gjøre en 486-PC om til en NC.

Ytelsesmessig blir de omgjorte maskinene - døpt "J-PC" - noe imellom en fullverdig Windows-PC og en NC. Toshiba mener å ha oppdaget en nisje mellom tunge brukere som trenger en moderne PC med full multimedia-utrustning, og beskjedne kontorbrukere som ikke trenger mer enn en NC til å skjøtte sine rutine-pregede oppgaver.

En J-PC skal etter denne oppfatningen passe til kontorpersonale som skal utføre noe mer enn bare rutinearbeid.

Toshibas operativsystem ble kunngjort i februar under navnet JVOS for å understreke at det dreier seg om et system som kun kjører Java-baserte applikasjoner. Systemet installeres direkte på en Intel-basert PC, som derved forsaker Windows, og blir, etter Toshibas oppfatning, en slags kraftig NC.

I forhold til den NC-en det norske selskapet NCNOR kommer til å presentere på Nor-Bit '97-utstillingen i Oslo (9. til 13. september), framstår ikke J-PC-en som en spesielt kraftig maskin. NCNORs toppmodell bygger på en Pentium 200 MHz MMX-prosessor, mens utgangspunktet for J-PCen er en Intel 486 DX4 75 MHz med 16 MB minne og 120 MB disk. En J-PC som dannes bare ved å bytte operativsystem fra Windows til JexeOS, vil dessuten mangle en sentral del av NC-spesifikasjonen, nemlig en smartkortleser.

I første omgang skal inntil 1000 CD-er med JexeOS spres til Japan, USA og Canada, til selvkost på 13 USD. Du kan få mer informasjon om systemet fra nettstedet det er henvist til øverst til høyre i denne artikkelen.

Til toppen