Toshiba-overskudd reduseres drastisk

Toshiba sliter ikke bare på grunn av uro på børsene i Asia. Selskapet har store problemer med å tjene penger på datamarkedet og markedet for elektriske artikler for hjemmebruk. Netto overskudd har blitt redusert med 43 prosent.

Toshiba kunne på fredag rapportere at netto overskudd hadde falt 43 prosent fra 16,63 milliarder yen (rundt 937 millioner kroner) til 9,55 milliarder yen (rundt 535 millioner kroner) i forhold til samme periode i fjor. Selskapet sa også at forventet overskudd for det fiskale året vil bli sterkt redusert. Analytikere tror at det reduserte overskuddet vil holde seg neste år.

- Profittfallet skyldes drastisk inntektsredusering i PC divisjonen og i forbrukerprodukt-divisjonen (blant annet fjernsyn og luftkondisjoneringsmaskiner). Dette året har vi, på grunn av stort prispress på PCer, hatt en vanskelig tid, sier Keisuke Ohmori, avdelingsleder i Toshibas informasjonsavdeling, til Wall Street Journal. I tillegg har Japans regjering økt forbruksskatten med 5% i april. Dette har betydd mye for vårt resultat, sa Ohmori uten å ville si hvor mye.

Analytikere anslår at, etter Toshibas reduksjon av forventet overskudd, vil bedriftens inntekt og overskudd nå noenlunde være det samme som analytikernes egne estimater.

- Neste år vil bli på høyde med 1997, eller kanskje enda verre, sier Peter Rawler, senioranalytiker Schroders Japan.

Rawler tror at prisen på dynamiske RAM brikker vil fortsette å falle til neste år på grunn av overproduksjon. I tillegg vil den pressede økonomien i Asia og lav investeringsvilje gjøre det vanskelig for Toshiba å kunne endre trenden.

- I det bærbare markedet kan "alle" komme med produkter Inngangsbarrierne er blitt redusert til neste ingenting. Konkurransen er blitt knallhard. Jeg tror at dette kommer til å bli det tøffeste markedet til neste år og inntjeningsmarginene vil bli minimal. Det blir vinn eller forsvinn, sier Rawler videre.

Til toppen