BEDRIFTSTEKNOLOGI

Toshiba-overskudd reduseres drastisk

Toshiba sliter ikke bare på grunn av uro på børsene i Asia. Selskapet har store problemer med å tjene penger på datamarkedet og markedet for elektriske artikler for hjemmebruk. Netto overskudd har blitt redusert med 43 prosent.

Caspar Lund
1. des. 1997 - 00:22

Toshiba kunne på fredag rapportere at netto overskudd hadde falt 43 prosent fra 16,63 milliarder yen (rundt 937 millioner kroner) til 9,55 milliarder yen (rundt 535 millioner kroner) i forhold til samme periode i fjor. Selskapet sa også at forventet overskudd for det fiskale året vil bli sterkt redusert. Analytikere tror at det reduserte overskuddet vil holde seg neste år.

- Profittfallet skyldes drastisk inntektsredusering i PC divisjonen og i forbrukerprodukt-divisjonen (blant annet fjernsyn og luftkondisjoneringsmaskiner). Dette året har vi, på grunn av stort prispress på PCer, hatt en vanskelig tid, sier Keisuke Ohmori, avdelingsleder i Toshibas informasjonsavdeling, til Wall Street Journal. I tillegg har Japans regjering økt forbruksskatten med 5% i april. Dette har betydd mye for vårt resultat, sa Ohmori uten å ville si hvor mye.

Analytikere anslår at, etter Toshibas reduksjon av forventet overskudd, vil bedriftens inntekt og overskudd nå noenlunde være det samme som analytikernes egne estimater.

- Neste år vil bli på høyde med 1997, eller kanskje enda verre, sier Peter Rawler, senioranalytiker Schroders Japan.

Rawler tror at prisen på dynamiske RAM brikker vil fortsette å falle til neste år på grunn av overproduksjon. I tillegg vil den pressede økonomien i Asia og lav investeringsvilje gjøre det vanskelig for Toshiba å kunne endre trenden.

- I det bærbare markedet kan "alle" komme med produkter Inngangsbarrierne er blitt redusert til neste ingenting. Konkurransen er blitt knallhard. Jeg tror at dette kommer til å bli det tøffeste markedet til neste år og inntjeningsmarginene vil bli minimal. Det blir vinn eller forsvinn, sier Rawler videre.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.