Abonner
DIGI.NO

Toshiba taper og rydder

Toshiba, lenge markedsleder på bærbare PCer, skal omorganisere i påvente av massive tap.

Toshiba var markedsleder på bærebare PCer hvert år fra 1993 til 2000, men siden har selskapet slitt i skyggen av Dell og HP/Compaq.

Nå står selskapet foran en større omorganisering, for tapene kan ikke fortsette, påpeker analytikere. Fra 1. januar skilles bærebare PCer ut som et eget selskap fra Toshiba, som også lager mange andre typer produkter, blant annet harddisker.

Det er prispresset fra HP og Dell har snudd regnskapene fra svart til illrødt. Toshiba regner med å tape 196 millioner dollar - 1,3 milliarder kroner i finansåret som går frem til mars 2004.

Analytikere i J.P Morgan tror tapene vil bli langt høyere når årsregnskapet endelig blir gjort opp og estimerer 2-2,5 milliarder norske kroner, skriver Reuters.

I september reduserte selskapet staben med 500 ansatte og outsourcet en større del av produksjonen.

Analytikere mener det må langt mer dramatisk medisin til for å kapre tilbake første- eller andreplassen i markedet for bærbare PCer. Direktesalg, mindre lager, mindre forskning og utvikling og flytting av produksjon til andre asiatiske land er noen av forslagene.

Toshibas mest luktrative divisjon er harddisk-produksjon. Dette markedet preges i sin helhet av tøff priskonkurranse, men Toshiba har nesten totalt monopol på 1,8 tommers harddisker som brukes i bærebare PCer.

Les mer om: