Toshiba vil gi opp HD DVD-formatet

Nyheten driver både Toshiba og Blu-ray-leder Sonys aksjekurs oppover.

Toshiba vil gi opp HD DVD-formatet

Nyheten driver både Toshiba og Blu-ray-leder Sonys aksjekurs oppover.

I helgen meldte flere kilder, blant dem Wall Street Journal, at Toshiba i løpet av få dager vil kunngjøre at de gir opp kampen for formatet HD DVD.

Kunngjøringen kommer ikke helt uventet. Det rivaliserende formatet for høyoppløselig DVD, Blu-ray fra Sony, har de siste tolv månedene blitt den uomtvistelig lederen i formatkrigen. Likevel fortsatte Toshiba å påstå at formatkrigen ikke var over, selv når Warner Bros rett over nyttår kunngjorde at de heretter utelukkende ville støtte Blu-ray. Dette utspillet innebar at 75 prosent av alle filmer kun ville være tilgjengelig på Blu-ray.

Noe av foranledningen til avgjørelsen til Warner Bros, var at Sony la Blu-ray inn i spillkonsollen PlayStation 3 (PS3). Da en spesielt rimelig utgave av PS3 ble lansert i november, ble salget av PS3 tredoblet i desember-kvartalet sammenliknet med september-kvartalet. Toshiba prøvde å svare med drastiske priskutt på HD DVD-spillere, men nådde ikke ut i markedet.

I forrige uke erklærte amerikanske detaljistkjeder som Best Buy og Wal-Mart at de heretter bare ville satse på Blu-ray. Det samme gjorde NetFlix, som leier video over nett.

Formatkrigen har vart i fem år, og betraktes som den mest ødeleggende i elektronikkbransjen siden den mellom videoformatene VHS og Betamax.

Når Toshiba trekker seg, blir Sony-formatet Blu-ray enerådende for høyoppløselige DVD-er.

I formatkrigen fikk Toshiba støtte fra filmselskapene Paramount og Universal Pictures, som begge utelukkende støttet HD DVD.

Nyhetsbyrået Reuters melder fra Tokyo at aksjemarkedet hilser Toshibas avgjørelse velkommen.

Selv om Toshiba ligger an til å tape ytterligere mange millioner dollar på å trekke HD DVD, mener analytikerne at avgjørelsen vil gjøre selskapet langt mer lønnsomt. På Tokyo børsen steg Toshiba-aksjen med 6,3 prosent, mens Sony-aksjen sted 2,1 prosent.

Analytikerne tror at markedet for høyoppløselig DVD, som hittil har vært hemmet av formatkrigen ettersom forbrukere flest ikke vil bli sittende igjen med bokser som bare spiller et fossilt format, nå endelig vil kunne ta av.

Det er ikke registrert kommentarer fra Toshibas støttespillere. Utenom filmselskapene Paramount og Universal Pictures, var Microsoft de fremste blant disse.

    Les også:

Til toppen