Total forvirring om Windows Mobile 7

Uvanlig mange og motstridende rykter.

Total forvirring om Windows Mobile 7

Uvanlig mange og motstridende rykter.

Microsoft skal komme med en ny versjon av operativsystemet som fram til nå har blitt kalt Windows Mobile. I praksis er dette alt som er bekreftet om den saken.

I likhet med Googles lansering av Nexus One, holder Microsoft kortene tett - i alle fall offisielt. For rykteflommen har steget voldsomt de siste dagene, og et eller annet sted hos Microsoft eller partnerne er det noen som snakker. Det uvanlige er at de anonyme uttalelsene som stadig kommer, er temmelig motstridende.

Under Consumer Electronics Show (CES) tidligere denne måneden gikk LG ut og sa at selskapet kommer med Windows Mobile 7-baserte mobiler til høsten. Selskapet har senere gjentatt beskjeden. Samtidig sa en ikke-navngitte representanter for en rekke andre mobilaktører at Windows Mobile 7 ikke kommer før i 2011.

Skal LG få rett, og det bør jo selskapet, siden det har sagt dette offentlig, må Windows Mobile 7 bli gjort tilgjengelig for mobilleverandørene innen få måneder. Det tar tid å teste og tilpasse operativsystem, maskinvare, applikasjoner og brukergrensesnitt. Med Windows Mobile 6.5 tok dette omtrent seks måneder.

En avduking av en funksjonsferdig utgave av Windows Mobile 7, bør derfor dukke opp under Mobile World Congress i Barcelona i februar.

Men ifølge andre kilder er det ikke Windows Mobile 7 som skal avdukes i Barcelona, men versjon 6.6. Denne skal primært gi plattformen støtte for kapasitive berøringsskjermer.

Robbie Bach, president for Microsofts Entertainment and Devices Division, svarte under et analytikermøte for snart to uker siden på et spørsmål tidsplanen for Windows Mobile 7 at selskapet vil ha nyheter å komme med om Windows Mobile i Barcelona. Siden spørsmålet dreide seg om Windows Mobile 7, har mange gått ut fra at Bach også snakket om denne versjonen i sitt svar. Men Bach nevnte ingen versjonsnummer.

Microsoft har overfor Betanews understreket, i ettertid, at selskapet overhodet ikke har snakket om Windows Mobile 7 under CES. Dette har kommet som en overraskelse på flere, som var i den tro at det var versjon 7 av mobiloperativsystemet som var temaet.

Så det er fortsatt uklart når Windows Mobile 7 blir avduket.

Denne uken har det likefullt blitt avslørt informasjon om hvordan Windows Mobile 7 skal bli. Disse meldingene er like motstridende som ryktene om tidsplanen.

For eksempel meldte MobileCrunch i går at Windows Mobile 7 vil ha svært lite felles med forløperne. Den skal være basert på kjernen fra mediespilleren Zune HD, i tillegg til Silverlight og .Net. Den skal ikke støtte vanlig bakgrunnsprosessering, flertrådsprosesser eller tilgang til systemressurser. Eksisterende applikasjoner for Windows Mobile vil ikke fungere.

Brukergrensesnittet skal være temmelig identisk med det til Zune HD. Fokus skal være innen spill og meldinger. Bedriftsrettet funksjonalitet skal være fraværende.

Også på maskinvaresiden skal det være strenge retningslinjer fra Microsoft, som maskinvareleverandørene må følge. Operativsystemet skal kun støtte én eneste skjermstørrelse, og det er minimumskrav for prosessorhastighet og RAM-størrelse.

Applikasjonsutviklerne som har tipset MobileCrunch skal være særdeles lite fornøyde med hvordan plattformen nå utvikler seg.

Men dette er altså ikke den eneste versjonen av ryktet.

ITavisen gjengir her rykter om og bilder av konkrete mobiltelefoner med Windows Mobile 7, eller Windows Phone Seven som operativsystemet ifølge ryktene skal hete. Windows Phone er et varemerke Microsoft lanserte for selskapets mobilplattform i fjor høst.

Operativsystemet vil komme i en medie- og en forretningsutgave. Den sistnevnte ventes å komme først og skal være en litt strippet utgave av underholdningsversjonen.

Spesielt LG-mobilen Apollo, som vises i artikkelen, har oppsiktsvekkende maskinvare, med blant annet en skjermoppløsning på 1280 x 720 piksler og 1,3 GHz Qualcomm Snapdragon QSD8650-prosessor. Riktignok kan ikke denne versjonen klokkes så høyt, men det finnes andre Snapdragon-modeller hvor dette er mulig.

Regn med flere langt flere rykter om neste Windows Mobile/Phone i ukene som kommer. For Microsoft er slike massive rykteflommer utelukkende positivt, akkurat som det var for Google og slik det ofte er for Apple, så lenge ryktene ikke er så langt unna sannheten. Men dersom det faktiske produktet viser seg å være langt svakere enn forventet, vil hele lanseringen oppleves som en negativ opplevelse for mange og innvirke på kundenes ønske om å kjøpe produktet.

    Les også:

Til toppen