JUSS OG SAMFUNN

Total navneforvirring i TV 2

Først trodde TV 2 at et annet selskap hadde registrert navnet NET 2 i Brønnøysund. Så trodde TV-kanalen at de selv var først ute med tekst-TV-tjenesten. Nå viser det seg at TV 2 ikke har registrert navnet i foretaksregisteret i det hele tatt.

Hilde Nyman
14. jan. 1998 - 14:11

TV 2s sentralbord opplyser at TV 2s tekst-TV heter Dagens TV. På sentralbordet til Dagens TV svarer man med: "TV2 tekst-TV". Heller ikke på TV 2 s nettsider opererer man med navnet NET 2 Interaktiv som nå skal være det offisielle navnet på TV 2s underleverandør til både tekst-TV og Internett.

Navneforvirringen er stor, og forvirringen har også rådet over hvem som egentlig har opphavsrett til firmanavnet NET 2. Er det det lille data-selskapet NET 2 IT-systemer AS eller TV 2?

TV 2s advokat Per Schrader-Nielsen opplyser at navnet NET 2 Interaktiv, der han er styreformann, ble registert som varemerke mai i fjor.

- Vi klaget til Brønnøysund over at NET 2 IT-systemer AS fikk registrere navnet NET 2, sier Schrader-Nilsen til digi.no.

Opplysningene om at NET 2 Interaktiv ikke er registert i Brønnøysund, men kun er varemerkeregistrert, kommer overraskende på informasjonssjef Rune Indrøy i TV 2. Han uttalte noe helt annet til digi.no i forrige uke.

- Det høres merkelig ut. Jeg fikk det jeg tidligere opplyste skriftlig fra juristene våre (at NET 2 Interaktiv ble registrert i Brønnøysund. red.anm.), sier Indrøy til digi.no i dag. Han avviser at informasjonen internt er dårlig, og fraskriver seg samtidig ansvaret for informasjonen i NET 2 Interaktiv, selv om det er et heleid datterselskap av TV 2.

- Det er egen ledelse i datterselskapene, og rent formelt har jeg ikke ansvar for informasjonen til selskapet. Du får snakke med Kjetil Nilsen, sier Indrøy.

- I dag har vi varemerkebeskyttelse på grafikken i logoen vår, men har sendt søknad om navneskifte til Brønnøysund. Det er behandlingstid på 3 - 4 uker, og saken er ikke ferdigbehandlet, sier Kjetil Nilsen, direktør i NET 2 Interaktiv.

Nilsen beskriver det som "uheldige omstendigheter" at informasjonen utad har vært inkonsekvent og til tider sprikende.

Espen K. Fossheim har ansvaret for forretningsutvikling og teknologisk utvikling i NET 2 IT-systemer AS.

- Jeg sjekket selvfølgelig om noen het NET 2 før vi søkte om navnet. Det eneste jeg fant ut, var at domenenavnet var opptatt av TV 2s tekst-TV Dagens TV, sier den ene av de to gründerne av selskapet NET 2 IT-systemer AS til digi.no.

- Vi har ikke prøvd å ta navnet fra noen, understreker Fossheim.

Pensjonert professor i jus, Birger Stuevold Lassen, har spesialisert seg på jus rundt varemerkeregistrering og kommenterer saken på generelt grunnlag.

- Det er et skille mellom registrering av varemerke og foretak. Hvis det er fare for forveksling mellom selskapene, er det selskapet som har registrert navnet først i tid som har førsteretten, sier Stuevold Lassen. Han understreker at slike saker som regel er et skjønnsspørsmål.

Advokatfullmektig Fredny Bade ved Bryns Patenkontor kjenner til at navnekluss har forekommet før, men presiserer at hun ikke har kjennskap til denne aktuelle saken.

- Varemerkeregistrering og foretaksregistrering er to systemer som utfyller hverandre. I Brønnøysund får man vern for sitt firma, og rent teoretisk skal man da ikke få registrert et varemerke under samme navn og omvendt, så lenge disse er innenfor samme bransje. Det skjer at selskaper og varemerker får samme navn, fordi disse to registrene ikke samkjøres. Det lønner seg å være våken og undersøke i begge registre. Vi anbefaler ofte våre kunder å oppføre seg i begge registre for å være på den sikre siden, sier Blade.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.