Total reorganisering i Microsoft

Steve Ballmer gjennomfører en total reorganisering for å kunne opptre smidigere og banke Google.

Steve Ballmer gjennomfører en total reorganisering for å kunne opptre smidigere og banke Google.

To faktorer kan trekkes inn for å forklare hvorfor Microsoft gjennomfører en storstilt reorganisering.

Den ene er intern misnøye med en byråkratisk organisasjon som hindrer selskapet fra å utnytte alle personalets kreative ressurser.

    Les også:

Den andre er at det har dukket opp to konkurrenter som hver på sin måte truer selskapets stilling i markedet: På den ene siden Google som har samlet milliarder av dollar og står på for å tilby stadig nye tjenester, på den andre siden Linux og åpen kildekodebevegelsen som gir bort svært mye av det Microsoft tar seg betalt for.

I intervjuer med amerikansk presse forklarer Microsoft-sjef Steve Ballmer at reorganiseringen «delvis dreier seg om å drive programvarebaserte tjenester i konkurranse med alle andre som tror de kan bruke den strategien til å komme seg videre i markedet.»

– Vi er ikke alene om å prøve å levere programvare med innslag av tjenester, legger han til. – Vi må opptre aggressivt og raskt.

Ballmer sier han også vil følge et slags subsidiaritetsprinsipp, det vil si skyve ansvaret for avgjørelser nedover i hierarkiet.

– Slik kan vi bli smidigere og raskere i avtrekket.

«Nye Microsoft» skal fordeles på tre store avdelinger:

  • Platform Products and Services skal omfatte Windows-klient, Windows Server, utviklingsverktøy og MSN. I stedet for at Windows skal konkurrere med MSN og krangle om hvor for eksempel søkefunksjonalitet skal lokaliseres – i Windows eller på nettet – skal de nå samarbeide om å få ut samordnede løsninger raskere. Dagens Windows-sjef Jim Allchin skal i en første fase lede denne avdelingen sammen med dagens salgssjef Kevin Johnsen. Når Allchin pensjonerer seg seint neste år, fortsetter Johnsen som sjef.

  • Business skal samle applikasjoner som Office, regnskap, CRM, ERP og andre forretningssystemer. Avdelingen skal ledes av veteranen Jeff Raikes.

  • Entertainment and Devices samler Xbox, videospill, musikk, mobile tjenester og systemer, samt andre «integrerte enheter». Sjefen for denne avdelingen, Robbie Bach, vil få ansvaret for å utarbeide en strategi mot Apple og iTunes.

Lederne for disse tre avdelingene får tittelen «president».

I tillegg vil gis to Microsoft-kjendiser nye nøkkelroller. Tidligere Groove Networks-sjef Ray Ozzie, kjent som hjernen bak Lotus Notes, skal overvåke hvordan hver avdeling håndterer overgangen til nettverkbasert distribusjon. Ozzie skal rapportere til Bill Gates.

Dagens sjef for servere og verktøy, Eric Rudder, vil få en ny rolle knyttet til Microsofts helhetlige teknologistrategi. Også han skal rapportere til Gates.

Til toppen