RESULTATERFINANS

Totalsvikt for IBMs maskinvare

Avdelingen gjør opp året med tap.

Omsetningen av IBMs stormaskiner, her representert ved en zEC12, faller med 37 prosent.
Omsetningen av IBMs stormaskiner, her representert ved en zEC12, faller med 37 prosent. Bilde: Creative Commons
22. jan. 2014 - 11:20

I går leverte IBM sine tall for fjerde kvartal.

Sammenliknet med samme kvartal i fjor falt omsetningen med 5,5 prosent til 27,7 milliarder dollar. Ifølge Bloomberg hadde analytikerne ventet 28,3 milliarder dollar.

Toppsjef Ginni Rometty erkjenner at tallene er dårlige. Hun tar følgen av det ved å anbefale at ingen i toppledelsen får bonus for innsatsen i 2013.

Resultatet før skatt er ned 11,1 prosent til 6,96 milliarder dollar.

Resultatet etter skatt er opp 6,0 prosent til 6,19 milliarder dollar. I fjerde kvartal 2012 betalte IBM 2,0 milliarder dollar i skatt. I fjerde kvartal 2013 er beløpet redusert med 61 prosent til 777 millioner dollar. Skatteprosenten er senket fra 25,5 prosent til 11,2 prosent.

Skatteposteringen gjør at nettoresultat per aksje, med visse justeringer, nådde 6,13 dollar, så vidt over analytikernes forventning om 6,00 dollar.

Investorene kunne også trøste seg med at IBM fortsatt ligger an til å oppnå et driftsoverskudd på minst 18 dollar per aksje i 2014, og til å nå målet om 20 dollar per aksje i 2015.

Dette hindret ikke IBM-aksjen fra å falle 2,6 prosent da tallene og prognosene ble kjent. I 2013 falt IBM-aksjen 2,1 prosent: Av dem som bidrar til Dow Jones-indeksen er IBM alene om å avslutte 2013 med lavere aksjekurs enn da året begynte.

Tallene viser en nærmest totalsvikt i omsetningen av maskinvare.

Avdelingen «Systems and Technology», vesentlig servere og lagring, omsatte for 4,3 milliarder dollar. Det er 26 prosent mindre enn året før. Da var avdelingens driftsoverskudd 968 millioner dollar. Nå er den ned nesten 80 prosent, til 200 millioner dollar.

For hele året 2013 tapte IBM 500 millioner dollar på maskinvareavdelingen, mot en gevinst på 2,2 milliarder dollar i 2012.

Og det er et poeng at nedgangen i maskinvareomsetningen akselererer. I forrige kvartal var den 17 prosent.

  • Stormaskinomsetningen er ned 37 prosent
  • Målt i MIPS (millioner instruksjoner per sekund) er stormaskinleveransene ned 26 prosent
  • Ny stormaskin ventes først i 2015
  • Power-servere er ned 31 prosent
  • x86-servere er ned 16 prosent
  • Lagring er ned 13 prosent.

I de andre avdelingene er situasjonen blandet.

Innen programvare er omsetningen opp 3 prosent til 8,1 milliarder dollar. Driftsresultatet er opp 6 prosent til 4,2 milliarder dollar.

Global Technology Services, IBMs suverent største avdeling, opplevde en omsetning på 9,9 milliarder dollar, ned 4 prosent. Driftsresultatet falt 2 prosent.

Global Business Services omsatte for 4,7 milliarder dollar, opp 1 prosent. Driftsresultatet økte med 12 prosent.

Observatører mener nedsatt veksttakt i markeder som Kina er et vesentlig bidrag til IBMs maskinvareproblemer. Ledelsens satsing på nettsky og big data oppfattes som riktig, selv om veksten der ikke veier opp for fallet i maskinvare.

I en telekonferanse med analytikere, sa IBMs finansdirektør Martin Schroeter at maskinvaresatsingen lider av «forretningsmodellutfordringer». Han varslet en nedbemanning, men nektet å gi nærmere detaljer.

Ifølge Wall Street Journal har en fagforening som organiserer IBM-ansatte fått henvendelser fra medlemmer som sier de er bedt om å oppgi informasjon innen fredag vedrørende permisjonsvarsel.

I en kommentar til IBM og andre IT-selskapers tiltak for å pynte på sine regnskaper gjennom gjenkjøp av egne aksjer og skattemessige avsetninger, advarer Wall Street Journal at det i praksis er en form for kannibalisme.

Poenget er at tiltakene koster, og at de går på bekostning av mer regningssvarende investeringer, som forskning og utvikling. IBM advares mot en utvikling tilsvarende den i HP, der milliarder ble brukt i årene 2003 til 2011 til å gjenkjøpe egne aksjer. I dag har HP problemer med å stake ut veien fram.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.