Totalt fastlåst i krig om digital-TV

Viasat og Canal Digital låser deg i deres kamp om fremtidens interaktive TV i Norden. Partene vil ha hverandres kanaler, men ingen vil gi seg.

Viasat og Canal Digital låser deg i deres kamp om fremtidens interaktive TV i Norden. Partene vil ha hverandres kanaler, men ingen vil gi seg.

Etter hvert som neste generasjon digitale og interaktive TV-tjenester nærmer seg, hardner kampen om det nordiske milliardmarkedet. De to nordiske tilbyderne av satellitt-TV, Canal Digital og ViaSat, står nå steilt mot hverandre med hver sin digitale TV-mottaker og hver sin TV-kanalpakke.

Tidlig i juni stoppet ViaSat salget av kort for å motta deres TV-kanaler til kunder som hadde Canal Digital-boks. Canal Digital fulgte deretter opp med en motsatt boikott. Les mer om striden her: Umulig å få inn alle kanaler digitalt

Situasjonen synes helt fastlåst, noe som sterkt reduserer friheten du får som TV-seer. Uten en løsning, må du kjøpe ny boks hvis du vil ha andre kanaler.

Kjernen i konflikten er trolig kampen om hvem som får sende TV 2. Canal Digital skaffet seg en eksklusiv avtale, noe Viasat klagde inn for Konkurransetilsynet og tapte en gang, men tilsynet gir seg ikke og tar opp saken en gang til, skriver Dagens Næringsliv i dag.
Einar Brustad, som leder ViaSat i Norge, sier til digi.no at han ser for seg en løsning dersom ViaSat får sende TV 2. Men Svein Erik Davidsen, leder i Canal Digital, nekter å blande debatten om TV-kanaler inn i diskusjonene om du som kunde skal kunne bytte bokser og kort fritt.


- I juni spurte vi ViaSat om de var villige til å bytte TV 2 mot at vi fikk sende deres TV3-kanaler, men det sa de nei til, forteller Davidsen til digi.no.

Davidsen tror derfor ikke at møtet i Nordig, den nordiske bransjeorganisasjonen, 18. august skal gi noen løsning.
- Det ser rimelig fastlåst ut, sier Davidsen.

En annen faktor i konflikten er at ViaSat har utstyrt de digitale dekoderne de snart skal dele ut med bare en kortplass. Det blir derfor dyrt å åpne en kortplass til.

De to aktørene står dessuten foran en serie nye konflikter, for det er ikke satt noen standarder for hvordan man skal lage interaktivt innhold for de nye digitale TV-boksene. Det kan derfor godt være at innholdsleverandører som NRK derfor må velge standard eller tilpasse to sett i fremtiden, noe som kompliserer og fordyrer.

Til toppen