UTVIKLING

Touch Events og raskere sidelasting

Både Google og Microsoft lover enda bedre nettlesere.

Med støtte også i Microsofts kommende nettleser, vil W3C-standarden Touch Events fortsette å være den gjeldende teknologien for berøringsfunksjonalitet i webapplikasjoner. Det Microsoft-initierte alternativet Pointer Events støttes så langt bare av Microsofts egne nettlesere, men Mozillas Firefox skal også få støtte for teknologien.
Med støtte også i Microsofts kommende nettleser, vil W3C-standarden Touch Events fortsette å være den gjeldende teknologien for berøringsfunksjonalitet i webapplikasjoner. Det Microsoft-initierte alternativet Pointer Events støttes så langt bare av Microsofts egne nettlesere, men Mozillas Firefox skal også få støtte for teknologien. Bilde: PantherMedia/Vladimir Galantsev
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
19. mars 2015 - 13:24

Både Google og Microsoft presenterte i går nettlesernyheter som kan være interessante både for utviklere og brukere.

Chrome

Nyhetene i Chrome er knyttet til ytelsesforbedringer som skal bidra til at det tar kortere tid å vise websider og -applikasjoner i nettleseren. Den ene teknikken kalles for Script Streaming og har allerede blitt innført i dagens offisielle utgave, Chrome 41. Dette innebærer at analyseringen av JavaScript-kode som lastes inn fra separate skript-filer kan starte så snart nedlastingen har startet. Til nå har nedlastingen, analyseringen, kompileringen og kjøringen av JavaScript blitt gjort av hovedtråden i nettleseren. Men med Chrome 41 er analyseringen blitt flyttet ut i en egen parser-tråd. Det betyr også at analysen vil være ferdig bare noen millisekunder etter at nedlastingen er ferdig.

Script Streaming skal riktignok bare fungere med separate skript-filer som enten lastes asynkront eller etter at selve HTML-dokumentet har blitt lastet og gjengitt. Men det anbefales uansett at alle skript som ikke påvirker den første visningen av innholdet «over bretten», lastes på denne måten.

Script Streaming skal kunne resultere i omtrent ti prosent raskere lasting av sidene, ikke minst dersom tunge JavaScript-biblioteker lastes over smale linjer til mobile enheter med begrenset ytelse.

Code caching

Den andre teknikken som skal Chrome bedre ytelse, vil bli innført med Chrome 42. Mens Chrome i dag kompilerer JavaScript-koden på en webside hver gang brukeren åpner denne siden, vil Chrome 42 ta i bruk metoder som gjør at også den ferdig kompilerte koden legges i hurtiglageret til nettleseren og brukes på nytt ved neste besøk. På tvers av alle sidelastinger skal dette ifølge Google bidra til at Chromes V8-motor kan unngå 40 prosent av den tiden som vanligvis brukes på kompilering. Dette kan bidra til bedre ytelse, men også til bedre batteritid for mobile enheter.

Project Spartan

Microsoft skal delvis erstatte Internet Explorer med ny nettleser som foreløpig kalles for Project Spartan. Det vil for første gang bli allmenn mulighet til å teste denne i neste testutgave av Windows 10, altså ikke den som omtales av digi.no i dag. Fordi det har gått halvannet år siden IE11 ble gitt ut, så er det mye som nå må komme på plass i den kommende nettleseren, ikke minst når det gjelder nye webteknologier. En del av disse ble presentert i går.

Les også: Microsoft er blitt vågale 

Den nyheten som kan virke mest oppsiktsvekkende, men som strengt tatt ikke er en nyhet, er at den kommende nettleseren til Microsoft vil støtte Touch Events på enheter med berøringsskjerm. Dette er en Apple-utviklet webteknologi som det en periode var en del strid rundt, nok til at at Microsoft med støtte fra andre utviklet alternativet Pointer Events. I mellomtiden har striden om Touch Events lagt seg, fordi W3C kom til at Apples antatt relevante patenter, som selskapet ikke ville gi royaltyfri lisens til, ikke lenger ble ansett som relevante. I dag er både Touch Events og Pointer Events webstandarder.

Det som kanskje ikke er så kjent, er at mobilutgaven av IE har støttet Touch Events siden i fjor sommer. Med den nye nettleseren vil Microsoft også støtte teknologien på større enheter. Også alle andre, nyere nettlesere støtter Touch Events.

Bakgrunn: Tilpasser mobil IE11 til virkeligheten

Blant de øvrige webteknologiene som nå støttes av Project Spartan, er Web Audio API, et programmeringsgrensesnitt for prosessering og syntetisering av lyd. Også denne teknologien støttes allerede av alle andre nettlesere. Det samme gjelder Fullscreen API, som gjør det mulig for webapplikasjoner å gi beskjed til nettleseren at innholdet skal vises i fullskjermmodus. 

Blant nyhetene er også støtte for flere CSS-regler, bedre ECMAScript 6-støtte og løfter om framtidig støtte for slik som CSS Filter API og CSS-transisjoner og -animasjoner på SVG-elementer.

En oppdatert oversikt over hvilke webteknologier som trolig kommer med nettleseren i Windows 10, finnes her. I alt dreier seg om 53 forskjellige funksjoner og egenskaper. Av disse er det seks som ikke allerede støttes offisielt av minst én annen nettleser. Dette er Object RTC for WebRTC, tre ulike deler av ECMAScript 6, Video Tracks og HTTP/2. Men det finnes konkrete planer om støtte for flere av disse i kommende utgaver av andre nettlesere.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.