Tøyer skatteregler med dyre TV-skjermer

Flere forhandlere, blant annet Komplett og MPX, selger nå dyre 40 tommers plasma-TV-er til ansatte med store skatterabatter.

Flere forhandlere, blant annet Komplett og MPX, selger nå dyre 40 tommers plasma-TV-er til ansatte med store skatterabatter.

Hjemme-PC-ordningen ble i sin tid opprettet for å ”bygge opp IT-kompetansen i arbeidslivet”. Men definisjonen av hva en PC er har vært et stridstema og fortsetter å være det.

For det er mye å spare: Skattefritaket som ordningen gir, reduserer i praksis prisen på utstyret med en tredjedel.

Nå dukker debatten opp igjen. For digi.no får vite at Norges to største nettbutikker, Komplett og MPX nå selger plasmaskjermer som en del av hjemme-PC-pakker. I utgangspunktet fremstår plasmaskjermene som TV-er på hele 40 tommer, men fordi de ikke har innebygget TV-mottaker kan de kalles skjermer og legges inn som skjerm i en PC-pakke.

Men prisen er langt fra en PC-skjerm. MPX-sjef Hugo Rask-Jensen forteller at deres bestselger er en 42 tommers skjerm fra LG til 22.000 kroner (bildet over viser en annen LG-modell med høyttalerer og sokkel). Ved å knytte en videospiller eller en DVD-opptaker som har TV-mottaker til en slik skjerm får man en komplett, avansert TV.

Finansdepartementet har lenge ytret motstand mot hjemme-PC-ordningen, men i mai i fjor stadfestet finansminister Per Kristian Foss ordningen – men med presiseringer.

At en PC trenger en skriver er ikke omstridt, men digitalkamera og andre ting har det vært diskusjoner om. Departementet gikk i mai i fjor ut med et brev der man presiserte ordningen og blant annet påpekte kjøp av tilleggsutstyr.

Der skriver man: ”Departementet understreker at det for alle komponenter som en ansatt får tilgang til gjennom en hjemme-PC ordning må foreligge et ”tjenstlig behov”. I tillegg må utstyret som nevnt ovenfor være ”tilleggsutstyr” til selve hjemme-PC-en eller maskinvaren.

"Det har utviklet seg en praksis hvor ansatte kan få både digitale kameraer, videokameraer, spillkonsoller mv. gjennom en hjemme-PC ordning hos arbeidsgiveren. I de fleste tilfeller vil det ikke foreligge et ”tjenstlig behov” hos den ansatte for denne type utstyr", skriver departementet og påpeker at slikt skal det skattes av.

Både Komplett-sjef Eric Sandtrø og Rask-Jensen forteller at man selger plasmaskjermer som hjemme-PC-utstyr til bedrifter som ønsker å ta i bruk ordningen. Selv har både Komplett og MPX hjemme-PC-ordninger der de tilbyr sine ansatte plasma-skjermer.

- Risikoen ved å selge slikt under dagens ordning er at man fremprovoserer endringer i regelverket. Vi råder leverandør til å understreke at det er kundenes ansvar dersom det oppstår skattetvister, sier Jan Egil Sandstad, salgssjef for IKT-finansiering i DnB Nor, til digi.no.

- Det er ikke noen konkrete forskrifter om hva slags skjerm eller hvor dyr eller stor man skal velge. Produktene vi her snakker om har ikke TV-tuner og er derfor skjermer, sier Thor Morten Bjørge i Komplett til digi.no.

Men han innrømmer at de fleste ikke arbeider med Word på en 40 tommers skjerm. Dette er utstyr som primært brukes til filmvisning.

- Definisjonen av hva som er en PC og hva som er et underholdningsprodukt blir stadig mer vagt etterhvert som PCer og annen digitalteknikk blir vanlig i stuene til folk, påpeker Bjørge. Høyttalersett man kobler til en PC er et annet eksempel på dette.

Rask-Jensen innrømmer at en plasma-skjerm på 40 tommer skal selges som en PC-skjerm ”er litt i gråsonen”, men mener at MPX ikke bryter reglene.

Begge selskapene påpeker at det er bedriften og den enkelte ansatte som er ansvarlig for hva man kjøper og inkluderer i PC-pakkene.

Her kan du lese Finansdepartementets presisering av hjemme-pc-ordningen

Til toppen