Toyota varsler storsatsing på roboter

Toyotas roboter spiller fele og trompet. Om få år har de en nøkkelrolle i Japans eldreomsorg.

Toyota varsler storsatsing på roboter

Toyotas roboter spiller fele og trompet. Om få år har de en nøkkelrolle i Japans eldreomsorg.

Bilprodusenten Toyota har gjennom mange år utviklet spesialkompetanse innen industriroboter, men har bare de siste årene prøvd å heve seg opp mot mer allmenne roboter. Selskapet skal ha en del å ta igjen i forhold til blant andre Honda, Sony, Hitachi, Fujitsu og NEC. Toyota nådde en viktig milepæl for tre år siden, da de viste sin første trompetspillende robot med tilnærmet menneskelig utforming.

I går viste Toyota to nye roboter: En av dem ser ut som en 152 centimeter høy dokke som står på to bein mens den spiller fiolin. Den andre er en intelligent rullestol.

Fiolin-roboten har til sammen 17 bevegelige ledd i armer og fingre. Den framførte en marsj fra «Pomp and Circumstance» av den britiske komponisten Edgar Elgar.

Den intelligente rullestolen, kalt «mobility robot», har flere spesielle funksjoner. Den kan blant annet manøvrere seg selv forbi ulike typer hindre, og den sørger for at den som transporteres aldri sitter skjevt, selv i bakker eller på ujevnt underlag. Den kan også innstilles på å følge etter en person, eller fjernstyres til å bevege seg i riktig stilling ved en sengekant eller en lenestol.

Roboter betraktes i Japan som et viktig bidrag til å løse problemer knyttet til landets aldrende befolkning. Innen 2055 ventes 40 prosent av befolkningen å være mer enn 65 år gamle.

Toyotas musiserende roboter skal videreutvikles for å gjøre dem i stand til å utføre ulike oppgaver innen husarbeid, omsorg og pleie.

Det innebærer at de skal få større fingerferdigheter – de skal kunne bruke verktøy – og gjøres mer fleksible. Det tas sikte på å gjøre dem kommersielt tilgjengelig ikke så lenge etter 2010. De skal konkurrere med blant annet Hondas kjente Asimo-roboter som har vært i handelen siden 2000 og som stadig har blitt mer avansert. Den siste utgaven av Asimo er 130 centimeter høye og ser ut som et barn i romdrakt.

Toyota har utarbeidet en langsiktig strategi der det heter at roboter skal bli en kjernevirksomhet for dem innen 2020. Tallet på kompetanseårsverk som settes inn i forskning og utvikling av roboter skal dobles til rundt 200 i løpet av tre år. I løpet av 2008 skal det bygges et eget laboratorium for robotteknologi.

På nettet er det en interessant bildeserie av de nyeste robotene til Toyota: Toyota's violin-playing and mobility robots. Alle er byråbilder, og kan ikke reproduseres uten spesiell tillatelse.

    Les også:

Til toppen