BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tradisjonsrike Debian i ny versjon

Linux-veteran klar for fem nye år.

Den nye utgaven av GNU/Linux-distribusjonen Debian har tilnavnet Jessie.
Den nye utgaven av GNU/Linux-distribusjonen Debian har tilnavnet Jessie. Bilde: PÉHÄ, digi.no (CC-BY-SA)
Harald BrombachHarald BrombachJournalist
27. apr. 2015 - 11:08

Linux-distribusjonen Debian 8 "Jessie" ble utgitt i helgen. Dette er den første nye versjonen av operativsystemet på nesten to år.

Debian er blant de aller eldste Linux-distribusjonene som fortsatt er aktive. Den er fortsatt blant de mest brukte.

I tillegg er det mange andre distribusjoner som bygger på Debian, inkludert Linux Mint, Ubuntu og SteamOS.

Les også: Klar med Ubuntu i kompaktutgave 

Init

Det er lite Debian-prosjektets kunngjøring som tyder på at det har skjedd noen revolusjonerende endringer i Debian med denne utgivelsen. En viktig endring er at Debian, i likhet med en rekke andre distribusjoner, når gjør systemd til standard init-system.

Dette åpner for flere nye muligheter, i tillegg til raskere oppstartstid. Men det gamle init-systemet sysvinit er fortsatt tilgjengelig i Debian 8 for brukere som ikke er helt klare for overgangen riktig ennå.

Debian-prosjektet vil støtte Debian 8 med oppdateringer i de neste fem årene.

Forrige versjon: Debian 7 løser utbredt problem 

Maskinvare

Det loves også betydelig bedre støtte for UEFI-baserte (Unified Extensible Firmware Interface), altså BIOS-erstatningen som de aller fleste nyere pc-er leveres med. Støtten for Apple Mac skal være forbedret på en rekke områder, noe som blant annet skal gjøre installasjonen enklere å få til. Det har også blitt lagt til støtte for arkitekturene ARM64 og PPC64EL.

XPS: Lekker bærbar for utviklere

Pakker

Antallet tilgjengelige programvarepakker har blitt økt fra drøyt 36 000 i 2013 til over 43 000 med den nye versjonen. Mange av programvarepakkene har blitt oppdatert til nye versjoner.

– Med dette brede utvalget av pakker og dets tradisjonelt brede støtte for arkitekturer, forblir Debian tro mot sitt mål om å være det universelle operativsystemet. Det er egnet for mange ulike bruksområder, fram desktop-systemer til netbooks, fra utviklingsservere til klyngesystemer, og for database-, web- eller lagringsservere, heter det i kunngjøringen.

Skolelinux

En ny betaversjon av den utdanningsrettede utgaven av Debian, Debian Edu – i Norge mest kjent som Skolelinux – er nå tilgjengelig i en betaversjon, basert på Debian 8.

Petter Reinholdtsen, som er involvert også i dette prosjektet, forteller til digi.no at noe finpuss gjenstår, men at dette bør være på plass i løpet av noen uker.

Ifølge Debian Edu-prosjektet brukes denne utgaven av Debian ved flere hundre skoler over hele verden, først og fremst i Tyskland, Spania og Norge.

Les også: Bedre driftsløsning for Skolelinux 

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Tre jobbtilbud 10 måneder før masteravslutning!
Les mer
Tre jobbtilbud 10 måneder før masteravslutning!
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra