BEDRIFTSTEKNOLOGI

Trådløs bredbåndstandard til neste år

22. november starter auksjonen om de lukkede Wimax-lisensene, som kan lappe hull i dagens ADSL-utbredelse.

8. nov. 2004 - 08:31

Wimax er arvtageren til dagens trådløse nett og skal konkurrere med kabelen. Den trådløse bredbåndstandarden har en rekkevidde og overføringskapasitet som åpner helt nye muligheter.

Ettersom standarden Wimax (IEEE 802.16) kan gjøre utstyr fra flere leverandører kompatibelt, kan Wimax bli redningen og et rimelig alternativ til fiber den siste biten.

22. november starter Post- og teletilsynet auksjonen over frekvenser i 3,5 gigahertz-båndet som kan brukes til Wimax. Lisensene vil la aktører skape trådløse bredbåndsnett over lange distanser. Mange har meldt sin interesse i frekvensene i det lisensierte 3,5 gigahertz-båndet, og Samferdselsdepartementet har også vedtatt at Telenor får være med.

Tilsynet har delt opp landet i seks soner, men det er også mulighet til å lage landdekkende mobile datanett ved å kjøpe lisenser i alle seks soner.

En av aktørene som skal godkjenne nettverksutstyret er Proxim, som ifølge Computerworld hevder å kunne få mobil omkobling mellom basestasjoner i hastigheter opptil 200 kilometer i timer.

Proxim mener at Wimax kan fylle inn mellom trådløse lokale nett og 3G mobilnett, som blir et perfekt alternativ til siste leddsforbindelsen, «last mile».

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.