En gruppe forskere ved de amerikanske universitetene Rochester og North Carolina State har for første gang klart å bruke nøytrinoer som en databærer.
Nøytrinoer er ørsmå elementærpartikler uten elektrisk ladning, som beveger seg nesten med lysets hastighet. De blir også kalt spøkelsespartikler fordi de penetrerer hele planeter uten å bremse nevneverdig.
Forskerne sendte en binærkodet melding gjennom 240 meter fjell, ifølge en kunngjøring. På den andre siden av steinmassen klarte de deretter å fange opp meldingen, som simpelthen besto av ordet «neutrino».
- Nøytrinoer gjør det mulig å kommunisere mellom to vilkårlige punkter på Jorden uten bruk av satellitter eller kabler, sier professor Dan Stancil ved North Carolina State University.
Dessverre er kommunikasjonsmetoden fullstendig ubrukelig, i hvert fall nå, påpeker vitenskapsmagasinet Nature.
Men selv om teknologien er langt unna noen form for praktisk anvendelse, mener forskerne at den vil kunne få betydning i fremtiden. Kanskje ved interplanetarisk kommunikasjon, fra jordoverflaten og til Månens bakside eller blant ubåter over lange avstander under vann.
- Nøytrino-baserte kommunikasjonssystemer vil være langt mer kompliserte enn dagens løsninger, men de kan få strategiske bruksområder, sier Stancil.
I dag er ikke utstyret akkurat billig. Eller tilgjengelig for hvermannsen. For å sende nøytrinostrømmen brukte forskergruppen en av verdens kraftigste partikkelakselleratorer ved Fermilab.
Mottakeren som fanget opp partiklene er en diger innretning kalt MINERvA som veier fem tonn. Og selv dette instrumentet klarer ikke å fange opp mer enn om lag én av 10 milliarder nøytrinopartikler.