Trådløs Internett-tjeneste møtte veggen

I nesten ett år har Ricochet gitt 51.000 abonnenter i 15 byer i USA trådløs Internett-tilgang i 128 kb/s. Nå legges tjenesten ned - med en milliard dollar i gjeld.

Tjenesten Ricochet ble lansert av Metricom Inc i september i fjor. Brukerne måtte skaffe et eget trådløst modem - til nærmere 300 dollar - som de festet til sin bærbare PC (se bildet), og betalte rundt 80 dollar i måneden i abonnementsavgift.

51.000 abonnenter fordelt på 15 byer gjenspeiler en viss suksess. På den andre siden var det ikke alltid Metricom fikk utplassert utstyret sitt der det ville, og selv om abonnementsprisen ble betraktet som høy, var den altfor lav til at driften kunne svare seg. Når tjenesten legges ned onsdag denne uka står Metricom igjen med en gjeld på en milliard dollar. Blant dem som taper mest på konkursen, er Microsoft-gründer Paul G. Allen og telegiganten WorldCom. Bare 28 av 400 arbeidsplasser opprettholdes når selskapet møter i konkursretten seinere i høst. Neste uke bortauksjoneres alle aktiva for å skaffe noen få slanter til å trøste aksjonærene med. Metricom ble tatt av Nasdaq-børsen 2. juli da konkursvarslet ble utstedt.

Observatører peker på det tankevekkende at mens alle snakker om trådløs og bredbånd, faller den ene pioneren etter den andre. I dette tilfellet er det imidlertid ikke vanskelig å se at en proprietær trådløs løsning i 128 kb/s ikke over tid kunne greid seg mot bølgen av 11 Mb/s løsninger basert på standarden for trådløse lokalnett, Wi Fi eller IEEE 802.11b.

Til toppen