Trådløs og GSM i ett

Et samarbeide mellom Telia og Ericsson har skapt en verdensnyhet, i følge Telia. For nå kan svenskene plukke opp den trådløse telefonen sin og reise så langt de vil. Når dekningen for den trådløse ikke lenger rekker, slår GSM-telefonen inn. Telefonen heter Freeset GSM/Dect. Og den koster penger, snaut 14.000 kroner.

Den har to antenner og er litt tykkere men det er det eneste som utseendemessig skiller den nye telefonen fra en vanlig Ericsson GH337. Men selv om utseende ikke ser spesielt ut så er bruksområdet det. Putt den i lomma og ta deg en tur rundt nabolaget. Når signalene fra hjemmetelefonen ikke lenger slår inn, endrer telefonen seg automatisk til en GSM-telefon. På den måten blir brukeren treffbar hele tiden. Og slipper å ha to telefoner med seg utendørs.

- Finessen er at man bruker den samme telefonen på jobben som man bruker ute i felten. Og med samme telefonnummer, sier Susanne Ohlson, som er Telias sjef for bærbar telefoni.

- For den som jobber på flere steder er det mulig å programmere inn åtte forskjellige faste arbeidsplasser, forteller hun til Computer Sweden.

Den såkalte Dect-telefonen, som er trådløs, er altså forent med GSM-telefonen. Og forsøkene viser at den er liv laga. Volvo har hatt den på prøve i flere måneder og det er blant annet testresultatene herfra som gjør at Telia/Ericsson nå slipper Freeset GSM/Dect ut på markedet.

Den primære målgruppen er naturlig nok bedrifter, ettersom det strengt tatt er de som har behov for en telefon som dette. Men når telefonen kommer ned i akseptabel pris for privatbrukere er det fullt mulig at den blir en treffer i markedet. Telia sier at de vender seg mot kundene i Sveriges største Dect-nett, Freeset. I dette nettet finnes det 60.000 brukere - og det er bare i dette nettet (som er Ericssons) at hybriden fungerer.

- Ettersom bærbar telefoni innen Dect-systemet øker med 30 prosent hvert år, tror vi att det finnes et stort marked for denne typen telefoner, sier Susanne Ohlson til Computer Sweden.

Telefonen, som jo faktisk er dobbelt trådløs, er relativt tung og klumpete, i alle fall målt etter dagens standard. Den er en blanding av Telias Dect-telefon og Ericssons GH337. Den høye vekten skyldes at de to systemene må skilles fra hverandre fysisk med en metallbit for ikke å påvirke hverandre.