FORBRUKERTEKNOLOGI

Trådløse betalingskort i Japan

Elleve japanske selskaper går sammen om Edy, et nytt betalingssystem sentrert rundt FeliCa, Sonys smartkort med trådløs datautveksling.

29. des. 2000 - 12:05

 

Edy-kort (FeliCa brukt som pengekort). <i>Illustrasjon:  Sony</i>
Edy-kort (FeliCa brukt som pengekort). Illustrasjon:  Sony

Sony har kjørt pilotprosjekter med systemet, og mener det har alle forutsetninger for å lykkes hos forbrukerne. De elleve som er med på prosjektet skal danne et eget Edy-selskap i januar, med en samlet kapital på rundt 400 millioner kroner.. Her skal Sony-gruppen ha en andel på 47 prosent. Andre interessenter er blant andre banker (Sakura Bank), teleselskaper (NTT DoCoMo), og bilfabrikanten Toyota. Alle interessentene har dessuten tatt på seg spesifikke oppgaver for å fremme bruken av systemet i forskjellige miljøer.

Målet er å starte forsøk i stor skala så fort som mulig, og ha en kommersiell tjeneste i gang innen oktober 2001. I løpet av fem år tar Edy-selskapene sikte på å bygge opp en brukerbase med 30 millioner kort, 55.000 bank- og butikkautomater, en million salgsautomater og 15 millioner personlige terminaler.

FeliCa - smartkort med trådløs kommunikasjon. <i>Illustrasjon:  Sony</i>
FeliCa - smartkort med trådløs kommunikasjon. Illustrasjon:  Sony

FeliCa-kortet til Sony er et smartkort som utveksler data trådløst i stedet for å måtte sveipes gjennom spesialbygde lesere. Som Edy-kort vil de først og fremst brukes som virtuelle pengepunger. De personlige terminalene skal inngå i et system der brukerne kan overføre penger til sine Edy-kort. I forhåndsomtalen heter det at Edy-kortene vil kunne utstyres med tilleggstjenester levert av bedriften brukeren arbeider i, eller andre instanser. Eventuell integrasjon av de personlige terminalene med mobilt utstyr antydes også.

Sony mener at systemet er langt sikrere enn andre smartkort, fordi både kortet og overføringssystemet vil være svært vanskelig å forfalske eller duplisere.

Kunstig intelligens gjorde for alvor sitt inntog i mobiler med Googles telefoner. Nå følger Samsung opp, i samarbeid med Google. De nye S24-telefonene har en masse KI-funksjonalitet. Noe fungerer uten nettforbindelse, mens andre funksjoner kjøres i skyen på enda mer avanserte algoritmer. Her kan telefonen raskt gi et sammendrag av en lengre tekst for dem som trenger en kjapp oversikt.
Les også

Slik blir fremtidens mobiltelefon

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.