Trådløse skjermer kan erstatte sofa-PC-er

Bill Gates ser for seg at trådløse og trykkfølsomme skjermer kan formidle "fullverdige Windows PC-erfaringer" til kjøkken, bad og stue. "Mira" kan danke ut sofa-PC-er.

Bill Gates ser for seg at trådløse og trykkfølsomme skjermer kan formidle "fullverdige Windows PC-erfaringer" til kjøkken, bad og stue. "Mira" kan danke ut sofa-PC-er.

Microsofts programvarearkitekt har holdt selskapets hovedinnledning på dataforbrukermessen CES ("Computer Electronics Show") i Las Vegas, og gitt de første offisielle beskrivelsene av to nye teknologier for fjernkontroll av Windows XP-baserte PC-er: "Mira" og "Freestyle". Mira forespeiles som en serie til dels trådløst kommuniserende skjermer basert på .Net-utvidelsen av tynnklientsystemet Windows CE, som også ble avslørt under Gates' tale. Microsoft ser for seg at datakraften til Windows XP-baserte PC-er bør kunne utnyttes også utenfor hjemmekontoret.


Mira kan være en batteridrevet trådløst kommuniserende og trykkfølsom flatskjerm som lar deg surfe, lese dokumenter og betrakte bilder fra et hvilken som helst rom i huset. Slik framstår den som en rimelig erstatning for en fullverdig sofa-PC. Den kan også være en svært digital TV-skjerm nedfelt i stuemøblementet.

Freestyle presenteres som en serie mer beskjedne fjernkontroller, beregnet på å brukes i det samme rommet som der PC-en befinner seg. Målgruppen er ikke først og fremst familier, men aleneboere i små hybler eller leiligheter, særlig unge mennesker som allerede benytter PC-en til en vesentlig del av hjemmeunderholdningen. Freestyle-apparater er tilpasset PC-er med TV-kort og innebygget lydanlegg, og fjernstyrer visningen av video og bilder, og avspilling av ulike former for digital lyd.

Alt dette beskrives i svært svulstige ordelag. Mira vil "gjøre fullverdige Windows PC-erfaringer tilgjengelige fra avslappede miljøer i et hvert rom i hjemmet". Freestyle vil "endre hvordan folk samvirker med sine PC-er".

En rekke ledende aktører, blant dem Hewlett-Packard, NEC, Samsung, Intel, National Semiconductor og terminalprodusenten Wyse, har utstedt støtteuttalelser til disse ferskeste av Microsofts mange visjoner. Konkrete produkter forespeiles i løpet av annet halvår - "i god tid før neste julehandel".

Til toppen