Trådløse tastaturer til besvær

En digi.no-leser forteller om tilfeller av krysstale når flere brukere på samme kontor benytter trådløse tastaturer fra Microsoft. Selskapet på sin side anbefaler slike brukere å benytte Bluetooth-versjoner av enhetene.

En digi.no-leser sendte oss nylig en e-post hvor han fortalte om problemer han og hans kolleger har opplevd med trådløse tastaturer fra Microsoft.

- Vi har hatt et behov for å bytte ut en rekke tastaturer her hos oss de siste 3-4 månedene, og de fleste av oss foretrekker Natural keyboards (delte tastaturer), forteller leseren.

- Vi har i en årrekke brukt Microsoft Elite og Microsoft Natural Pro tastaturer. Det var med stor glede at jeg i høst så at Microsoft skulle rulle ut sin nye serie med delte tastaturer, Natural Multimedia Keyboard (med ledning) og Wireless Optical Desktop Pro (trådløst).

Fordi Microsoft ikke markedsfører Natural Multimedia Keyboard i Norge, kjøpte leseren først et Wireless Optical Desktop Pro-tastatur. Han var svært fornøyd med det, og anbefalte det til to andre i det samme selskapet.

Det var da problemene oppsto.

- Tastaturene slår inn på hverandre, ikke bare under oppstart eller synkronisering, men til helt tilfeldige tider. Ofte midt i setninger kommer tekst som de andre sitter og skriver, inn i mine setninger. Brukernavn og passord som blir fylt inn på andre PC-er kommer opp på min PC, skriver leseren.

Han forteller at også de trådløse musene "snakker i munnen på hverandre". Det hele skjer over avstander på opptil 10-15 meter og med 4-5 vegger i mellom.

Leseren lurer på om digi.no kunne ta kontakt med Microsoft for å få en forklaring på hvorfor Microsoft Norge ikke tar inn delte tastaturer med ledning hit til landet, samt en kommentar om problemene han og kollegene opplever.

Trond Sørbø, ansvarlig for blant annet tastaturprodukter hos Microsoft Norge, hadde en enkel forklaring på det siste spørsmålet.

- Vi har ikke tatt inn Natural Multimedia Keyboard til Norge grunnet at etterspørselen etter slike produkter ikke er stor nok til å forsvare en lokalisering av slike produkter.

Sørbø sier at det er mulig at slike tastaturer likevel er en del av Microsofts lanseringsplan for høsten, men siden han selv ikke har sett innholdet i denne, kan han ikke love noe.

Krysstaleproblemet var imidlertid Sørbø i utgangspunktet ikke kjent med.

- Dette har vi selvfølgelig testet ut selv uten noen form for problemer, sier han. Men siden digi.nos leser opplagt opplever problemer av denne typen, lover han å sjekke det nærmere.

Kort tid etter sender han oss en rapport fra Microsoft om ulike scenarier ved bruk av trådløse mus og tastaturer. Rapporten beskriver problemer som krysstale, interferens, jamming og avlytting av signalene fra ulike trådløse mus og tastaturer fra Microsoft.

Generelt kan de sies at de fleste trådløse mus og tastaturer fra Microsoft hver støtter to ulike frekvenser i 27 MHz-båndet, som brukeren selv kan velge mellom. Produktene støtter en 8-bits sikkerhetskode og ID-er med mellom 8 og 12 bits, avhengig av produkt. Men Microsoft skriver i rapporten at dette i enkelte tilfeller ikke er tilstrekkelig for å hindre krysstale og interferens, og i hvert fall ikke utgjør noe egentlig hinder for avlytting.

Unntaket er enkelte mustyper som bare benytter én frekvens, og produktene som er basert på Bluetooth-teknologien, som bruker en spredt spektrum-teknologi, toveis autentisering og opptil 128 bits kryptering, er mindre utsatt for en del av problemene. Men interferens med både andre tastaturer og andre enheter kan føre til forsinkelser ved overføring av signalene.

I miljøer med under fem samtidige brukere av tilsvarende trådløse produkter fra Microsoft, anbefaler selskapet brukerne om å koordinere fordelingen av frekvenser og plasseringen av mottakere.

Microsoft skriver at avstanden mellom mus/tastatur og mottaker har stor betydning - den bør ikke være mer enn en knapp meter. I tillegg bør ledningen på mottakeren buntes sammen så mye som mulig, siden den brukes som antenne. Også avstanden til andre kabler og andre gjenstander av metall bør være stor - minst én meter.

Følges disse rådene, vil de fleste ifølge Microsoft slippe slike problemer som er nevnt.

I miljøer med mer enn fem samtidige brukere, kreves det i tillegg avstand mellom brukerne. Microsoft anbefaler minimum 20 fot, omtrent seks meters avstand. Det kan være behov for å øke avstanden til metallstrukturer til mer enn 50 fot (15 meter) hvis problemer med interferens skulle oppstå.

Men Microsoft konkluderer med at det bør brukes Bluetooth-produkter i miljøer med mange brukere av trådløse tastaturer eller mus. Hvis sikkerheten i tillegg er avgjørende, er produkter med ledning å anbefale.

- Det skal bli artig å høre hvordan det går på The Gathering i år når minst et par 100 stykker møter opp med sine nye Wireless Optical Desktop Pro tastaturer, skriver vår leser i en avsluttende kommentar.

Til toppen