BEDRIFTSTEKNOLOGI

Trådløst danker ut Telenors fastlinjer

Stadig flere oppdager at det i mange tilfeller er langt billigere å sette opp en trådløs link enn å leie en fast linje fra Telenor.

Eirik Rossen
31. aug. 1998 - 15:14

Etter Telenors prissystem, kan en fastlinje på 2 Mbps raskt komme opp i et sekssifret kronebeløp i årsleie. En BreezeCom-løsning, med utstyr fra den amerikanske leverandøren Breeze Wireless Communications (distribueres i Norge av UpGrade Communication, blant forhandlerne er UMI AS i Tønsberg) krever en engangsinvestering på 60.000 kroner.

- Blant de tilfellene jeg kan nevne, er bydelsadministrasjonen i Furuset i Oslo, forteller Kjetil Roso i UMI. - De trengte et 2 Mbps samband over en forholdsvis kort strekning. Budet de mottok fra Telenor oppfattet de som astronomisk, og de endte i stedet som eiere av sin en trådløse link.

Etter det digi.no erfarer, har minst én kommune i Vestfold gjort tilsvarende erfaring.

I Drammen ønsket det delvis kommunale selskapet UltraNett AS et fast samband mellom et sykehjem og en av sine egne noder. Telenor kunne ikke levere, men den trådløse BreezeCom-linken fungerer fullt ut tilfredsstillende.

- UltraNett kommer til å fortsette å ty til trådløse link som komplement til vårt eget kobberbaserte nett, sa teknisk sjef Børre Nilsen på et seminar organisert av UMI nylig. Selskapet er 80 prosent eid av det helkommunale selskapet Drammen Energi, 20 prosent av Telia. Det tilbyr både telekommunikasjon og drift, og tar sikte på å spille en stadig større rolle i utvidelsen av det lokale nettilbudet.

- Vi ser to hovedanvendelser av trådløs netteknologi: helt trådløse lokalnett og trådløse link mellom lokalnett, sier Roso. - Vi har solgt dette i fem år nå. Den første leveransen gikk til avfallsdeponi-selskapet NOHA. Denne løsningen er fortsatt i drift.

Et trådløst lokalnett bygges rundt en trådløs hub. Maskinene i nettet utstyres med stasjonsadaptere på nettkortene. Trådløse nett var tidligere belagt med en rekke restriksjoner, blant annet kunne man ikke la signaler krysse en veibane. Med opphevelsen av telemonopolet, er slike begrensninger borte. Nå gjelder bare en grense for utstrålt effekt. Den praktiske hastigheten for et trådløst ethernett er 2 til 3 Mbps. Med parabolantenne er hastigheten på en trådløs link 3 Mbps over én kilometer, 1 Mbps over fem kilometer. Rekkevidden på trådløse lokalnett varierer rundt noen titalls meter, avhengig av byggtekniske forhold.

- BreezeCom benytter en moduleringsteknikk kjent som frekvenshopping, sier Roso. - Båndet rundt 2,4 GHz deles opp i 80 ulike frekvenser, og senderen bytter frekvens flere ganger i sekundet. Det innebærer en stor grad av sikkerhet mot avlytting, siden det er omtrent umulig å finne ut av mønsteret i den enkelte senderens frekvenshopping. Dessuten kan du i et område ha 15 forskjellige systemer gående uten at de påvirker hverandre.

For ekstra sikkerhet kan man gjøre som UltraNett i Drammen, der sambandet mellom noden og sjukehjemmet der trafikken er kryptert.

Alternativet til frekvenshopping er direct sequence, der hver ethernetpakke deles i sju biter og sendes samtidig over sju forskjellige frekvenser. Det gir større hastighet - 10 Mbps - men er samtidig mer sårbar overfor forstyrrelser. Bare tre systemer kan kjøres samtidig over et område. Denne teknologien anvendes blant annet av trådløse løsninger fra Lucent.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.