BEDRIFTSTEKNOLOGI

Trådløst Internett på én brikke

Intels Manitoba kombinerer prosessor, minne og trådløs kommunikasjon. Brikken vil dukke opp i PDA-er og telefoner innen neste årsskifte.

15. okt. 2002 - 09:42

Det har gått rykter om Manitoba-prosjektet siden tidlig i juni. I dag ble prosjektet offisielt bekreftet av Intels markedsansvarlige for mobilbrikker, Tony Sica. Manitoba kombinerer en XScale-prosessor med både flashminne, SRAM-minne og en signalprosessor. Sica viste denne plansjen for å illustrere funksjonaliteten:

Manitoba: Trådløs Internett på én brikke, kunngjort 15. oktober 2002. <i>Illustrasjon:  Intel</i>
Manitoba: Trådløs Internett på én brikke, kunngjort 15. oktober 2002. Illustrasjon:  Intel

– Vi har framstilt de første prøveeksemplarene av denne brikken, og vi regner med at den vil nå markedet i PDA-er og mobiltelefoner innen utgangen av 2003, sier Sica.

- Programvare som er utviklet med våre utviklerverktøy for XScale-arkitekturen, vil kunne fungere direkte på Manitoba. Bruken av disse verktøyene og av tjenestene i våre trådløse kompetansesentre, blant annet det i Kista utenfor Stockholm, gjør det mulig å betraktelig redusere den tiden som trengs for å bringe nye apparater og tjenester til markedet.

Les også:

Sica sier at han regner med at Manitoba kommer først på GSM og GPRS, og at det deretter vil kunne brukes i tredje generasjonsmobil. Han mener markedet for avanserte mobilklienter allerede er stort, og at etterspørselen vil vokse kraftig etter hvert som det kommer nye apparater med avansert funksjonalitet.

Manitoba kan betraktes som en videreføring av brikkene PXA261 og PXA262, som også ble kunngjort i dag, og som er tilgjengelige for leverandører i begrenset antall. Disse brikkene (se artikkelen Intel: Tettpakket datakraft for mobiltelefoner) kombinerer XScale-prosessor med flashminne.

Ifølge Sica satser Intel stort på å utvikle brikker som ombinerer maksimalt med funksjoner på minst mulig plass og med minst mulig strømforbruk.

Les også:

Det er fornuftig å tenke gjennom én gang til om nytten av den billige elektroniske dørlåsen er verdt risikoen, skriver Joakim Valevatn i Teknologirådet.
Les også

Temu selger elektronikk som kan overvåke og spionere

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.