Trådløst Internett

Selskapet Virtual Marketing lanserte denne uken en trådløs teknologi der Internett-brukere kan koble seg opp til nettet med en hastighet på opp til 64 ganger den raskeste ISDN-løsningen. Uten å betale tellerskritt.

Selskapet Virtual Marketing lanserte denne uken en trådløs teknologi der Internett-brukere kan koble seg opp til nettet med en hastighet på opp til 64 ganger den raskeste ISDN-løsningen. Uten å betale tellerskritt.

Ifølge styreformann Jeff Wellemeyer i Virtual Marketing Corporation, kan den nye teknologien koble brukerne opp til Internett med en hastighet helt opp i 6 Mb i sekundet. Dette er 64 ganger raskere enn ISDN-abonnement der begge linjene brukes parallelt.

- Vi har kjørt et prøveprosjekt i Louisville og Atlanta. Vi har da tilbudt bedrifter oppkobling med 1Mb per sekund. ISDN-hastighet på 128kbps er den tregeste hastigheten dette systemet kan håndtere, sier Wellemeyer på telefon fra Louisville til digi:media.

Teknologien kalles ViperLink, og er helt trådløs uten noe behov for telefonforbindelse til Internett. ViperLink baserer seg på en bredspektrumsteknologi som sender radiosignaler som hopper mellom høye frekvenser på radiobåndet. Denne teknologien skal ifølge Wellemeyer, gjøre ViperLink til en av de mest stabile overføringsformene for Internett idag.

Styreformannen sier til digi:media at denne teknologien kan håndtere hastigheter opp til 6mb, og at operatøren av nettverket kan styre hvor rask overføring den enkelte bruker får. I operatørens ende av nettverket, finnes en intelligent bro som omgjør radiosignalene fra ViperLink-brukerne til digitale signaler som sendes videre med T1-linjer som er koblet opp mot Internett. I prøveprosjektene i Louisville og Atlanta har fjorten ViperLink-brukere delt en T1-linje. Fram til den intelligente broen foregår overføringene trådløst i en radius på litt over ti kilometer.

- Senderne i nettverket er repeterende, og det betyr at nettet blir mer stabilt og kan rekke lenger jo flere abonnenter nettet har, sier Wellemeyer. Han forteller videre at senderen og mottakeren som er plassert hos hver enkelt bruker, ikke er større enn en sigarettpakke.

Fram mot nyttår regner Virtual Marketing Corporation å ha rundt 250 brukere på nettet i Louisville. Nettet skal kunne håndtere flere ti-tusener av brukere uten at dette reduserer hastigheten på overføringene. Fordi nettet er repeterende, vil flere brukere bare øke hastigheten, mener Wellemeyer.

ISDN-prisene i USA ligger høyere enn hva de gjør her til lands, og Virtual Marketing Corporation har derfor lagt seg på en pris på 350 dollar per abonnement for en oppkobling med 1Mbps hastighet. Dette er åtte ganger raskere enn ISDN til samme pris som ISDN, men uten tellerskrittkostnader.

- Vi vil begynne å lisensiere denne teknologien for resten av verden i løpet av neste år, sier styreformannen. Han har ennå ikke fått noen henvendelser fra Norge, men kan fortelle at flere finske selskaper allerede har meldt sin interesse.

Til toppen