Trafikkdata må slettes innen tre uker

En seier for personvernet, sier Datatilsynet.

Trafikkdata må slettes innen tre uker
(Bilde: Dan Shirley)

En seier for personvernet, sier Datatilsynet.

Oslo (NTB): Datatilsynet pålegger nå alle internettleverandører å slette persondata etter tre uker. En gavepakke til kriminelle, frykter politiet. En seier for personvernet, slår Datatilsynet fast.

Alle opplysninger om hvem som står bak en IP-adresse må heretter slettes etter tre uker. Vedtaket er begrunnet i personopplysningslovens paragraf 28 om forbud mot lagring av unødvendige opplysninger, melder Aftenposten.

- I praksis er dette en styrking av personvernet til alle som bruker internett. For den vanlige nordmann betyr det at han får større muligheter til et privatliv enn vi ser i dag, sier avdelingsdirektør Leif T. Aanensen i Datatilsynet.

Politiet er imidlertid bekymret.

- Dette vil få meget dramatiske følger for evnen til å oppklare straffesaker, sier assisterende Kripos-sjef Ketil Haukaas til Aftenposten.

Politiet viser til at det i en rekke av de største krimsakene de siste årene var avgjørende at politiet fikk tilgang til dataopplysninger som var lagret i mer enn seks måneder. Både Nokas-saken, lommemann-saken, Orderud-saken og Baneheia-saken blir trukket fram.

- Dersom data om IP-adresser bare blir lagret tre uker i Norge, men seks måneder i Danmark og Sverige, er det lett å tenke seg hvor de kriminelle vil gå. Det er særdeles uheldig for Norges bidrag i det internasjonale samfunnet, sier Haukaas.

Datatilsynet er ikke overbevist.

- Vi kan ikke akseptere en allmenn overvåking av hele befolkningen. Politiet har en rekke fullmakter til å følge opp mistanke om kriminalitet uten at man behøver å overvåke alle databrukere, sier Aanensen.

    Les også:

Til toppen