ANALYSER

– Trafikken vil 18-dobles på fem år

Cisco venter eksplosiv vekst for mobildata.

Prognose over veksten i datatrafikken i mobilnett 2011-16, fordel på type enhet, ifølge Cisco.
Prognose over veksten i datatrafikken i mobilnett 2011-16, fordel på type enhet, ifølge Cisco. Bilde: Cisco
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. feb. 2012 - 11:08

Cisco kom i går med en prognose for den globale utviklingen av datatrafikk i mobilnett. Selskapet venter en lavere årlig vekstrate i årene som kommer, men behovet for mer kapasitet i mobilnettene vil likevel være enormt i årene som rapporten dekker, fram til 2016.

Trafikkveksten i 2011 var ifølge Cisco på 133 prosent, noe lavere enn i 2010 da veksten var på 159 prosent. Men selskapet venter en gjennomsnittlig årlig vekst på 78 prosent i årene som kommer, noe som betyr at mengden av data som hver måned sendes via mobilnett økes fra 0,6 exabyte i 2011 til 10,8 exabyte i 2016 – nesten 18 ganger så mye. Én exabyte er det samme som én milliard gigabyte.

Cisco mener at det først og fremst er to typer enheter, nemlig smartmobiler og bærbare pc-er, som vil stå for trafikken. I 2016 ventes det at hele 48,3 prosent av datatrafikken vil genereres av smartmobiler, mens 24,2 prosent vil genereres av bærbare pc-er.

Årsaken til at mobilnett-tilkoblede, bærbare pc-er kommer såpass høyt opp, er at slike enheter genererer mye mer trafikk enn brukere av andre typer enheter – mer enn fire ganger så mye som nettbrett, for eksempel. Smartmobiler leder likevel an fordi utbredelsen av slike enheter fortsatt vokser enormt, men også fordi Cisco mener at hver den gjennomsnittlige månedlige datamengden som hver smartmobil vil generere, vil vokse fra 150 megabyte til 2,6 gigabyte fra 2011 til 2016.

Nettbrett vil stå for den høyeste prosentvise veksten i perioden, med en gjennomsnittlig årlig vekstrate på 129 prosent, men vil ifølge Ciscos prognoser ikke stå for mer enn ti prosent av den totale mobildatatrafikken i 2016.

Mer data i nettskyen

Økt bruk av nettskytjenester vil ifølge Cisco stå for svært mye av trafikkveksten. Ikke minst gjelder dette tjenester med videobasert innhold, som vil står for 70,5 prosent av den totale datatrafikken i mobilnettene.

Det er liten tvil om at økt hastighet på internettforbindelsene bidrar til økt bruk. I 2011 hadde gjennomsnittforbindelsen for håndsett en hastighet på 315 kilobit per sekund, begrenset av enten mobilnettet eller av selve håndsettet. Innen 2016 ventes denne gjennomsnittshastigheten å øke til omtrent 2,9 megabit per sekund. Tilsvarende hastigheter for smartmobiler er henholdsvis 1,3 og 5,2 megabit per sekund.

Hele rapporten er tilgjengelig her.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.