JUSS OG SAMFUNN

Trafikkvakuumet på nettet må fylles

Etter at Kapital Datas Web Ti på topp brøt sammen, haster det veldig med å få opp en ny oversikt der de store aktørene er enige om nettmålingene. Flere av de frafalne aktørene innrømmer at Web Ti på topp har hatt sin misjon, ikke minst i forhold til annonsørene.

Herman Berg
18. des. 1997 - 17:28

- Vi trakk oss fra leveringene til Kapital Datas liste på grunn av den store usikkerheten rundt trafikktallene, sier redaksjonssjef Niels Røine i VG Nett.

- Selv om alle har levert statistikker uten at noen uavhengig instans har sjekket, mistenker vi ingen for å ha jukset med tallene. Det er derimot den teknologiske utviklingen, blant annet med innføringen av Microsoft Explorer 4.0, som gjør at tallene er svært usikre. Vi trenger noen som kan gå god for dem, mener Røine.

Han innser at Kapital Datas oversikt har hatt en funksjon til nå. Ikke minst har annonsørene fått en viss pekepinn på trafikken på de ulike nettstedene.

- Det er ingen tvil om at det haster med å få opp et nytt system for servermålinger som kan godtas av alle parter som er med. Vi er avhengige av å få dette på plass tidlig neste år. La oss si rundt mars - april, sier Røine som inntil videre må stole på Norsk Gallups leveringer av dekningstall som kommer månedlig og foreløpig omfatter medlemmer av Norske Aviser Landsforening (NAL) pluss et par tre nettaviser.

Tidligere har Aftenposten Interaktiv trukket seg fra leveringene, mens det i begynnelsen av denne måneden kom en bølge av frafall; det ble klart at VG Nett, Dagbladet: på nettet og Scandinavia Online heller ikke vil være med i oversikten. Tre av de fire er publikasjoner med basis fra papirverden, mens internettaktøren SOL fikk hard kritikk fra Kapital Data for at også de trakk seg ut.

Informasjonsdirektør Lasse Gimnes i SOL innrømmer at Kapital Datas målinger har vært bedre enn ingenting, men fastholder at de likevel ikke er på høyde med dagens krav til webmålinger,

- Ikke minst annonsørene får stadig mer kunnskap og stiller større krav til aktører som leverer innhold . Vi føler at internettbransjen trenger en uavhengig måling som gir større troverdighet. Og jeg er en svært utålmodig mann når det gjelder dette arbeidet. Vi i SOL oppforder alle aktørene til å prioritere dette for fullt fremover, sier Gimnes som selv har vært på mange møter med ulike aktører for å lodde stemningen.

Ifølge Kapital Data er Nettavisen en av aktørene som vil fortsette å levere tall til Web Ti på topp. Administrerende direktør Knut Ivar Skeid mener det er feigt og defensivt å trekke seg fra serveroversiktene og viser til at det i trykt presse finnes både lesertall som måler dekningen på publikasjonene og opplagstall som måler antall eksemplarer som er solgt.

Også Internett Kanal 1 og digi.no har besluttet å fortsette å levere tall til Kapital Data.

- Vi leverer ut månedstall på våre oppslagsstatistikker. På grunn av tekniske problemer ved omlegging av systemet vårt, har vi ikke fått gjort det den siste tiden. Men vi vil fortsatt levere statistikker til journalister som er interessert, inkludert Kapital Data, sier ansvarlig redaktør Jens Kanden i digi.no.

KDL-sjef Per Morten Hoff er enig i at det har oppstått et vakuum i markedet etter at flere aktører har bestemt seg for å boikotte Kapital Datas oversikt.

- Det er viktig for Internetts status, ikke minst som seriøs annonsekanal, at vi får til en skikkelig måling som alle kan enes om, sier Hoff. KDL er en del av et prosjekt som akkurat jobber med den problemstillingen. Sammen med Norske Avisers Landsforening (NAL) og med Norske Annonsørers Forbund (ANFO) som støttespiller, har man jobbet siden i vår for å få på plass et felles begrepsapparat for Internett. Et enkelt eksempel er hva ett oppslag på en webside skal kalles.

Men samarbeidet har også hatt som mål å få på plass et opplegg for uavhengig verifisering av servermålinger.

- Etter et møte nylig, ble vi enige om å kjøre videre med prosjektet. Det har tatt veldig lang tid, ikke minst på grunn av at prosjektet ikke har vært prioritert i første rekke, og det har vært ressurskrevende. Men også en uavklart situasjon mellom KDL og NAL har vært litt problematisk, sier Hoff.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.