Trangt nåløye for Perl-utviklere

Over 30 søkere ble veiet og funnet for lette som Perl-utvikler for Webhuset. Nå vil selskapet sponse Perl-miljøet i Norge.

Over 30 søkere ble veiet og funnet for lette som Perl-utvikler for Webhuset. Nå vil selskapet sponse Perl-miljøet i Norge.

Da det Bergen-baserte IT-selskapet Webhuset søkte etter Perl-utviklere kom det inn over 30 søknader, men ingen ble ansatt. Kompetansen var rett og slett ikke god nok, forteller daglig leder Erik Windahl Olsen til digi.no.

Perl er et åpen kildekodbasert skriptspråk som så dagens lys for første gang i 1987, og Larry Wall regnes som mannen bak Perl.

- Utviklingsverktøyet er nærmest enerådende innenfor systemadministrasjon, og språket har i flere år vært en verktøykasse for Unix/Linux-administratorer og etter hvert i Windows-verden, hevder Windahl Olsen.

Han mener at dersom Norge skal kunne hevde seg i konkurransen mot billig utenlandsk arbeidskraft i IT-industrien, må det satse på tyngre spesialkompetanse.

- Med den stadig økende konkurransen fra lavkostland som India og Pakistan, og at flere beveger seg i retning av de forenklede språkene som PHP, er ikke dette rette tidspunktet å bli lat, framholder han.

Webhuset fikk over 30 søknader på et par uker, men ingen kom igjennom nåløyet.

- Planen var å ansette én Perl-utvikler nå i august og ytterligere én nærmere slutten av året. Nå ser det ut som tidsskjemaet sprekker og vi står omtrent på samme sted som da vi startet prosessen i april/mai, forteller Windahl Olsen.

Av de 30 søkerne var det kun et par personer som var aktuelle for stillingen. Ikke fordi de var dyktige Perl-utviklere eller hadde lang erfaring med Perl, men kun fordi det var generelt dyktige programmerere som potensielt kan bli gode Perl-utviklere etter opplæring.

- Perl er et utrolig kraftig og effektivt språk som i stor grad har vært med å forme Internett slik vi kjenner det. Webutvikling hadde i langt større grad vært dominert av Microsoft hadde det ikke vært for Perl, mener Windahl Olsen.

    Les også:

Han medgir at rene webspråk som PHP har samlet en stor brukermasse på relativt kort tid, men det er et langt enklere språk og fenger derfor mange IT-folk som ikke tidligere har sett på seg selv som utviklere.

Webhuset mener at ingen av språkene kan konkurrere med Perl som allround-verktøyet man kan bruke til «alt».

- Det som er virkelig trist å se er at høyskoler prøver ut PHP-fag, mens jeg har tilgode å se en høyskole eller et universitet hvor studentene får mulighet til å gjøre seg kjent med Perl, framholder Windahl Olsen.

Det finnes få kurs- og utdanningsmuligheter i Norge for Perl, men et eksempel konsulentselskapet Linpro, som tilbyr kurs for nybegynnere og viderekommende. Webhuset ønsker nå å sponse Perl-miljøet i Norge for å øke oppmerksomheten rundt mangelen på Perl-kompetanse i Norge.

- Det er enda noe tidlig å si hvordan vi skal gjøre dette, men vi kommer til å sette oss ned like over sommerferien for å legge en strategi, lover Windahl Olsen.

Til toppen