Transistorrekord i ny Intel-brikke

Åttekjernet serverprosessor blir svært kompleks.

Transistorrekord i ny Intel-brikke

Åttekjernet serverprosessor blir svært kompleks.

Intel kommer senere i år med selskapets første prosessorer med åtte kjerner. Det dreier seg selvfølgelig om en serverprosessor av typen Xeon. Intels Xeon-familie kan i dag leveres med inntil seks kjerner.

Intel skal under IEEE International Solid-state Circuites Conference, som arrangeres i San Francisco i begynnelsen av februar, legge fram detaljer om den åttekjernede Xeon-versjonen. Det går fram av programmet til konferansen.

Der fortelles det også at den kommende prosessoren vil utstyres med hele 2,3 milliarder transistorer. Til sammenligning har dagens sekskjernede Xeon-prosessor, Dunnington, 1,9 milliarder transistorer. Intel har laget prosessorer med over 2 milliarder transistorer før, men da snakker vi om Itanium-modeller.

Økningen skyldes nok ikke de to ekstra kjernene alene. Det er gjerne cacheminnet som tar mye plass i dagens prosessorer. Nøyaktig hvor mye cacheminne den åttekjernede Xeon-prosessoren vil utstyres med, er foreløpig ukjent. Men dagens sekskjernede Xeon X7460-modell er utstyrt med 9 megabytes med L2 cacheminne og 16 megabytes med L3-cacheminne. Det er lite sannsynlig at den kommende modellen vil ha noe mindre enn dette.

De nye prosessorene, som trolig vil være en del av Nehalem-EP-familien. EP står for «efficient performance». De skal ha integrert minne kontroller og en I/O-kapasitet på 6,4 GT/s (gigatransfers per sekund). Prosessorene skal kunne kjøre 16 programtråder på en gang.

Intel har ikke sagt noe konkret om når de åttekjernede Xeon-prosessorene vil komme, men det ser nå ut til at bransjen forventer at det kan skje allerede i løpet av februar.

    Les også:

Til toppen