Transmeta får plass i Microsoft Smart Display

Microsofts avtakbare skjerm Smart Display styrer PC-en over en trådløs forbindelse. Neste generasjon skal bygges rundt Transmeta-prosessorer.

Smart Display, tidligere kjent som "Mira", er en referansekonstruksjon fra Microsoft som spesifiserer hvordan en Windows XP-dreven PC kan bygges med en avtakbar skjerm med trykkfølsom overflate, og brukes til å fjernstyre PC-en over en trådløs forbindelse. Poenget er at man kan ha en alminnelig stasjonær PC i ett rom, og ta med seg skjermen til et annet rom dersom man ønsker å følge spesielle tjenester eller lese nettsider. Første generasjon Smart Display er for lengst klar.

Microsoft kunngjorde i går at referansekonstruksjonen for neste generasjon Smart Display vil bygges rundt Transmeta-prosessorer, først og fremst av hensyn til batterilevetiden. Det innebærer at Transmeta ikke bare skal levere prosessorer, men også drivere for den spesielle forbindelsen mellom PC og skjerm.

Transmeta produserer Intel-kompatible prosessorer, kjent som Crusoe, med spesielle strømsparende egenskaper. Fujitsu selger en bredskjermet bærbar PC med en 933 MHz Crusoe 5800 prosessor, som veier 1,5 kilogram med innebygget DVD/CD-RW, og som kan kjøres i opptil 14 timer med tilleggsbatteri.

I Smart Display vil det være snakk om både Crusoe 5500 og Crusoe 5800, i klokkefrekvenser rundt 800 MHz. Skjermen vil være en centimeter tykk, og ellers ha målene 13 ganger 18 centimeter, det vil si med diagonalmål noe over 8,5 tommer.

Dagens Smart Display er bygget rundt Intel StrongArm-prosessoren i 206 MHz. Det antas at Microsoft også vil godkjenne en referansekonstruksjon basert på Intels Xscale-prosessor.

Transmeta regner med å ha produktet klart til OEM-ere i løpet av året. Selskapets aksjekurs spratt 27 prosent opp da nyheten ble kjent.

;