BEDRIFTSTEKNOLOGI

Transmeta lanserer i morgen

I fem år har skaperen av Linux, Linus Torvalds, jobbet i full hemmelighet med en ny type prosessesor. I morgen lanseres nyskapningen.

Einar Ryvarden
18. jan. 2000 - 11:10

Endelig skal IT-bransjen få vite hva det hemmelighetsfulle California-selskapet Transmeta har jobbet med de siste fem årene. Den såkalte Crusoe-prosessoren som det knytter seg stor spenning til, lanseres i morgen. Og på lønningslisten til Transmeta står blant annet Linus Torvalds og på investorlisten står Microsofts-gründer Paul Allen og finanskongen George Soros.

Selskapet har sagt nei til alle henvendelser og spørsmål, men klokken 12.00 California-tid i morgen åpner Transmeta sine Internett-sider, samtidig som selskapet avholder en pressekonferanse.

Noe er dog kjent fra før, siden Transmeta har levert en patentsøknad og har lagt ut en noe kryptisk tekst på sin sparsomme Internett-side. Her skriver selskapet at: "vi redesignet mikro-prosessoren for å lage en nye mobil-verden."

Hittil har det bare vært kjent at Transmeta arbeider med en ny type prosessordesign, med et patent som selskapet søkte i 1996. Ifølge den amerikanske patentet 5,958,061, arbeider selskapet med en prosessor som skal kunne kjøre alle operativsystemer og programvarer, uansett hvilken prosessor de opprinnelig er skrevet for.

I dag må vanlig programvare skrives for et operativsystem og ofte mot en type prosessor. Denne tvangstrøyen forsøker Transmeta å bryte ved å lage en programvaretolker som oversetter koden forskjellige typer programvare serverer til en ny type standard instruksjoner. Og som en ny Transmeta-prosessor så skal tygge.

Denne ideen er ikke ny og gir med Java en lavere fart fordi programtolkerene spiser ytelse. Hemmeligheten til Transmeta ligger trolig i at tolkeren oversetter alle kommandoene den får til et langt mindre kommandosett. Dermed kan Transmeta lage en mindre prosessor som er optimalisert for dette lille kommandosettet.

Intels prosessorer har til sammenligning et relativt omfattende kommandosett, noe som øker antall transistorer, størrelsen på brikken og dermed prisen. Tidligere har det gått rykter om at Transmeta bruker en teknikk som kalles Very Long Instruction Word, noe Intel bruker i den kommende Merced-brikken.

Hvordan Transmeta-prosessoren fungerer er ikke kjent, men selskapet hevder i patentsøknaden fra 1996 at deres brikke er vesentlig raskere enn Intels tidligere toppmodell, Pentium Pro, men med bare en fjerdedel av transistorene. Patentet gir også inntrykk av svært høye klokkehastigheter på selskapets prosessor.

I sitt patent hevder Transmeta dessuten at programvareoversetteren faktisk øker, og ikke senker farten gjennom forskjellige, ikke nærmere spesifisert teknikker.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.