Transmeta på Nasdaq for å hente penger

Brikkeutfordrer Transmeta vil reise 200 millioner dollar, 1,7 milliarder kroner, ved å notere seg på Nasdaq. Pengene skal Linus Torvalds & Co bruke til bli ledende på brikker til bærbare datamaskiner - et meget lukrativt marked.

Tidligere i år var Transmeta en av de store hemmelighetene i Silicon Valley. Ryktene gikk om at Linus Torvalds, finnen som har fått mye av æren for Linux, var ansatt i selskapet og syslet sammen med en hel del andre toppnavn på noe svært spennende.

Det som kom ut var brikken Crusoe, en mikroprosessor som skal bruke mindre energi og fungere langt mer effektivt enn det konkurrenten Intel kan stille opp med. Brikken er som skapt for bærbare datamaskiner, en produktklasse i sterk vekst. Transmeta fikk den pengesterke og etablerte halvlederbransjen i USA til å sperre opp øynene.

Nå ønsker Transmeta å satse langt hardere på teknologien. Men da trengs penger. Mange penger. Transmeta vil følgelig ut i aksjemarkedet for å styrke sine finanser, melder Cnet.

200 millioner dollar, omlag 1,7 milliarder norske kroner, skal selskapet hente inn. Verdifastsettelsen er ikke klar, det er heller ikke datoen for når selskapet blir lansert på Nasdaq.

Crusoe er planlagt brukt i maskinene hos store aktører som IBM, NEC, Sony og Gateway, mens det ryktes at Compaq snuser på produktet.

Selv om markedet og analytikere har bejublet Transmeta og produktet, har mange vært skeptiske til selskapets politikk om hemmelighold. Crusoe har ennå ikke vært testet opp mot konkurrentenes brikker og analytikere må innrømme at de heller ikke har full innsikt i hva Trasmeta egentlig holder på med.

Dette er ikke det beste utgangspunktet for selskapet. Men man skal også ha i mente at markedet for mikroprosessorer er preget av knallhard konkurranse. Intel, som er klart markedsledende, omsetter for syv milliarder dollar hvert kvartal. Bortsett fra Advanced Micro Devices har alle som har ønsket en bit av markedet måttet ta til takke med lav omsetning og store finansielle tap, skriver Cnet.

Men Transmeta har ifølge Cnet et vell av gode samarbeidspartnere og enorme kontakter.

Selskapet har som nevnt fått IBM, Sony og Gateway på interesselisten, men også på aksjonærlisten. IBM skal dessuten produsere brikken for selskapet. Dette kan vise seg å være et moment som kan føre Transmeta til suksess, og bli en verdig motstander til Intel, i alle fall på markedet for bærbare dataenheter.

Les mer om: