Transmeta simulerer AMDs kommende 64-biters prosessor

Transmeta har levert AMD en variant av Crusoe-prosessoren som simulerer AMDs kommende utfordrer til Intels Itanium, kjent som Sledgehammer.

Ifølge News.com har Advanced Micro Devices (AMD) og Transmeta inngått, men ennå ikke kunngjort, en avtale om teknologiutveksling. Avtalen går ut på at AMD får et antall maskiner med en utgave av Transmetas Crusoe-prosessor som simulerer AMDs kommende 64-biters prosessor Sledgehammer. Til gjengjeld får Transmeta en lisens for å framstille brikker med integrert Sledgehammer teknologi. News.com bekrefter med dette opplysninger som det britiske nettmagasinet The Register brakte for nesten to måneder siden.

Sledgehammer er serverutgaven av AMDs prosjekt for en 64 biters prosessor. Prosjektet ble beskrevet som "Hammer" av AMD-sjef Jerry Sanders i et innlegg på Siemens' teknologikonferanse i Hannover i oktober 2000. De første prøveeksemplarene av Hammer skal etter planen være klare innen utgangen av 2001, med klokkefrekvenser fra 2 GHz og oppover. Serverutgaven og arbeidsstasjonsutgaven - Clawhammer - utvikles parallelt. Volumproduksjon er beregnet til 2002, med 130 nm teknologi.


Prosjektet er AMDs utfordring til Intels 64 biters Itanium-prosessor. Det er grunnleggende forskjeller mellom Hammer og Itanium. Itanium er laget med et helt nytt instruksjonssett, og vil bare kunne kjøre 32 biters applikasjoner gjennom en emulering som trolig ikke vil gi noen ytelsesgevinst i forhold til Intels 32 biters prosessorer, kanskje tvert i mot. Hammer er laget med en utvidelse av x86-instruksjonssettet, og lover en kraftig ytelsesforbedring også når den kjører 32 biters applikasjoner og operativsystemer. Der det er hensiktsmessig, kan applikasjoner oppgraderes til 64 biter, og få enda en ytelsesøkning. AMD mener dette er fordelaktig for kundene, i motsetning til Intels løsning som også krever et større inngrep i operativsystemer og applikasjoner for at de skal oppnå den gevinsten som 64 biters prosessering lover.

AMD følger det samme prinsippet for Hammer-prosjektet som Intel gjorde i sin tid da 386-prosessoren ble utstyrt slik at den kunne kjøre både 16-biters og 32 biters operativsystemer.

Sledgehammer spiller en sentral rolle i AMDs strategi. Selskapet har aldri før utviklet en prosessor med tanke på servere, og det har heller ingen erfaring med å lage hovedkort som tar flere enn to prosessorer. Intel derimot har lang erfaring med serverprosessorer, lager hovedkort med støtte for opptil åtte prosessorer, og har et utmerket forhold til sterke partnere som Compaq, Dell, Hewlett-Packard og IBM.

Det er vesentlig for AMD å få programvareutviklere med på prosjektet, med både operativsystemer og applikasjoner, for å vise at Sledgehammer er et trygt alternativ til Itanium. Da må utviklerne få tilgang til noe som etterlikner den kommende prosessoren. AMDs egen Sledgehammer-simulator var katastrofalt treg. Avtalen med Transmeta gir AMD tilgang til en Sledgehammer-simulator som lar utviklerne arbeide hensiktsmessig. Microsoft og Linux-selskapene Red Hat og SuSE har allerede satt i gang pilotprosjekter med denne simulatoren.

Det er Transmetas kjerneteknologi som gjør selskapet i stand til å levere en tilfredsstillende Sledgehammer-simulator. Crusoe-prosessorene opererer med et eget instruksjonssett kjent som VLIW for "very long instruction words", og har et eget programvarelag som oversetter fram og tilbake mellom VLIW og instruksjonssettet til for eksempel Intel eller AMD. Dette programvarelaget er kjent som "code morphing software". Det Transmeta har gjort, er å tilrettelegge sin "code morphing" med tanke på Sledgehammers utvidede x86-instruksjoner.


AMD regner med at en Clawhammer-maskin vil bli verdens første 64-biters PC. Avtalen med Transmeta åpner for en Crusoe-basert Clawhammer-kompatibel 64 biters notebook, tilrettelagt for både Windows og Linux.

;