Transmeta vil samarbeide med Screen Media

Det lille norske IT-selskapet Screem Media som står bak den ferdig trådløse Internett-terminalen Freepadmaskinen kan ha skutt gullfuglen. Selskapet har fått telefon fra Transmeta som er interessert i Screen Medias Linux-kompetanse.

Det lille norske IT-selskapet Screem Media som står bak den ferdig trådløse Internett-terminalen Freepadmaskinen kan ha skutt gullfuglen. Selskapet har fått telefon fra Transmeta som er interessert i Screen Medias Linux-kompetanse.

Det hittil svært hemmelighetsfulle Transmeta ble i forrige uke et av de heteste selskapene i IT-bransjen da de endelig avduket sin Crusoe-prosessor. Crusoe er en ny type prosessor som egner for seg alle typer små datamaskiner som mobiltelefoner og Internett-terminaler.

Transmeta har også fått mye oppmerksomhet fordi det er arbeidsplassen til Linus Torvalds, skaperen av gratisoperativsystemet Linux. Det er derfor kanskje ikke så overraskende at Transmeta har tatt kontakt med det vesle norske IT-selskapet Screen Media.
Les om Transmeta og Screen Media:
Crusoe skal revolusjonere bærbare datamaskiner
Ny, norsk trådløs sofa-PC vil koste mindre enn 5000 kroner
For Screen Media med Carl Henrik Janson (over) i spissen arbeider med å ferdigstille nettopp en Internett-terminal som bruker Linux. Screen Media skal også se om de ønsker å bruke Crusoe-brikken i fremtiden, men det er selskapets Linux-kompetanse Transmeta er interessert i. For Screen Media satset på Linux allerede på våren 1998 før gratisoperativsystem ble skikkelig kjent.


- Vi er blitt svært sentrale i ferdigstillelsen av Nano X, et svært kompakt grafisk grensesnitt for Linux. Dagens vindusystem, X Window, er alt for plasskrevende for den type kompakte datamaskiner vi og mange andre bygger. Nano X derimot tar bare opp noen hundre kilbyte i minne, forteller Janson til digi.no.

Janson forteller at han har flere lange telefonkonferanser med Transmeta som holder til i California, men så langt har ikke Torvalds vært involvert.

Under intervjuet med Janson fikk digi.no prøve Screen Medias Freepad-maskin og det var en positiv opplevelse. For maskinen har ingen mus du trenger å flytte og klikke med. Maskinen har trykkfølsom skjerm, så du bare trykker med fingeren på lenkene i Internett-klienten. Dette gjør at Screen Media kan lage penere grensesnitt uten synlige lenker - du trykker på bilder og logoer i stedet.

Internett-klienten drives av en "gammel" Cyrix Pentium-klasse prosessor med 32 MB minne og 16 Mb ROM. Her ligger en mini-versjon av Linux som i ROM gjør at du slipper noen oppstartstid. Du slipper også kabel, for maskinen er knyttet til telepluggen i huset med en trådløs DECT-stasjon.

Janson lover at maskinen sammen med DECT-terminalen skal koste rundt 5000 kroner når produsentene som inngår lisensavtale får den i salg. Hvem det blir vil han ikke ut med, her jobbes det for fullt.

For Freepad er så å si ferdig - maskinen skal vises på den store Cebit-messen i slutten av februar. Sammen med sin tyske partner Dosch & Amand har Screen Media allerede satt i gang et større PR-løp for å tiltrekke seg produsenter og eventuelle andre partnere.

Til toppen