RUSSLAND

Trapper opp sensuren: Nå har de begynt å blokkere Tor-tjenesten

Russland med nye tiltak som begrenser internett-friheten.

Tor-nettverket er i ferd med å få trange kår i landet med det nest høyeste antallet brukere.
Tor-nettverket er i ferd med å få trange kår i landet med det nest høyeste antallet brukere. Foto: torproject.org
13. des. 2021 - 19:00

Russland har etter hvert bygget seg opp et rykte for å ikke være blant de mest internettvennlige landene i verden. Nå har myndighetene i landet iverksatt atter nye, dramatiske tiltak som truer den digitale friheten i landet, melder blant andre Reuters.

I begynnelsen av desember begynte flere russiske internettilbydere, på ordre fra landets teletilsyn Roskomnadzor, å blokkere tilgangen til Tor-nettverket i landet ved å stenge nodene som nettverket benytter.

Saken ble omtalt av den uavhengige, Moskva-baserte avisen The Moscow Times.

Stengte Tor-hjemmesiden

På Tor-tjenestens hjemmeside opplyses det at Roskomnadzor nå også offisielt har stengt tilgangen til Tor-hjemmesiden i landet. Stengningen rammer mange brukere, da Russland har det nest høyeste antallet Tor-brukere av noe land, med cirka 300 000 daglige brukere – 15 prosent av tjenestens totale brukertall.

– Siden det ser ut til at denne situasjonen raskt vil eskalere til en landsomfattende Tor-blokkering, haster det med å respondere på denne sensuren. Vi trenger din hjelp NÅ til å holde russere koblet til Tor, heter det i meldingen på hjemmesiden.

Tjenesten søker etter flere frivillige til å etablere broservere, noe som ble påbegynt allerede i november. Oppfordringene rettet seg hovedsakelig mot mennesker som opplever Tor-blokkering i andre land med trange internett-kår, som Kina, Iran og Hviterussland.

Ifølge Tor trengs det nå mange flere broservere dersom tilgangen til nettverket skal sikres for russiske brukere i tiden fremover, med tanke på hva som nå er i ferd med å skje. Som digi.no rapporterte nylig er antallet broservere generelt sett i ferd med å synke på grunn av den kontinuerlige svartelistingen av serverne.

Trenger flere servere

– Det er ikke nok å ha mange broservere. Til slutt kan alle befinne seg i blokkeringslister. Vi trenger derfor et konstant tilsig av nye broservere som ikke er blokkert noe sted ennå, skrev tjenesten i november.

Det sårt tiltrengte tilsiget av nye servere kan altså bli enda mer utfordrende nå som russiske myndigheter for alvor er på krigsstien mot nettverket.

Tor-blokkeringen er bare det seneste, kontroversielle fremstøtet fra russiske myndigheter. Så sent som i slutten av november ble det kjent at Russland vil tvinge de store teknologiaktørene til å opprette autoriserte representasjonskontorer i landet, med trussel om utestengelse om aktørene ikke etterkommer kravene.

Kritikere mener disse kravene vil bli brukt av russiske myndigheter til å utøve politisk sensur.

Satellittbasert bredbånd gjør det mulig å omgå nasjonal sensur og kontroll på internett.
Les også

Russland vurderer å straffe brukere av vestlig satellittbredbånd

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.