RESULTATERFINANS

Tre finalister slåss om kjempekontrakt

Det nye sykehus i Trondheim skal ha IT for 450 millioner kroner. Minst tre store selskaper sloss om lave marginer.

15. sep. 2003 - 09:55

digi.no kunne 12. mai fortelle om en ny gigantisk IT-kontrakt under oppseiling. Midt-Norge Helsebygg utlyste den dagen en samling kontrakt for det nye universistetssykehuset i Trondheim verd hele 450 millioner kroner.

    Les også:

Kontrakten er en stor levering av både tradisjonell maskinvare og avanserte trådløse systemer. I tillegg kommer åtte års drift av systemene. Sykehuset satsning på et totalt IP-basert system og mye trådløse komponenter vil trolig det til et av de mest avanserte sykehusene i verden.

Dette er svært gode nyheter for en IT-bransjen som slåss om hver krone, men det er bare de store aktørene som er aktuelle - Midt-Norge Helsebygg jakter på totalansvarlige prosjektleverandører, har prosjektleder Tore Indreråk fortalt til digi.no.

Nå nærmer det seg sluttfasen, men det blir en kamp om hvem som er villig til påta seg risiko og tjene minst mulig. For Indreråk understreker ovenfor digi.no at det er pris som vil avgjøre konkurransen. Dette gjør det til en risikofylt kontrakt fordi man må gjette på kostnader i åtte år fremover. At vinneren skal kjøpe inn og integrere alle bitene medfører også risiko.

Trøsten er prestisjen og håpet på fremtidige kunder hvis alt går bra. I tillegg finnes det en mer langsiktig og fjern opsjon om å duplisere systemene fra sykehuset i Trondheim til de syv andre sykehusene i Midt-Norge.

- Vi skal ha den billigste løsningen selv om vi også vil gjøre noe risikoanalyser - vi er opptatt av at leverandøren skal leve igjennom hele kontraktsperioden, sier han til digi.no.

Det er heller ikke sikkert at en leverandør vil stikke av med alle kontraktene og de 450 millioner kronene.

- Det kan godt være at vi deler kontrakter for leveranse og drift på to leverandører, forteller Indreråk.

Fordi løsningene er så avanserte, medfører det også høy risiko å komme med et anbud. Prosjektlederen forteller til digi.no at kravspesifikasjone er på over 1000 sider.

- Vi har satt veldig krevende og kompliserte krav - det skal bli spennede å se om det er noen her i Norge som er flinke nok til å kunne svare. På noen områder er vi veldig detaljerte. På andre er det store åpninger for kreative løsninger, blant annet på hvordan leger og sykepleier skal jobbe, sluttbrukerutstyret, pasientterminaler og programvare, forteller prosjektlederen til digi.no.

Ementor (tidligere Merkantildata) fortalte nylig til Dagens Næringsliv at selskapet har satset fem-seks millioner kroner på å levere et anbud.

En bransjekilde som deltar i kampen om kontrakten, men som vil være anonym, forteller at det er kjent at det er tre selskaper som har satset mest på sine anbud og derfor ligger i tet. Dette skal være Telenor (med blant annet Bravida), Siemens og Ementor.

Fristen for å levere et anbud er 13. oktober.

- Vi skal velge leverandør før jul, det vil si i midten av desember og få undertegnet kontrakt i løpet av januar, forteller prosjektlederen.

Her kan du lese mer om sykehusets IT-planer.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.