TELEKOM

Tre giganter vil styre telemarkedet.

Ericsson er markedsleder, men etter harde forhandlinger går endelig Nokia sammen med Siemens.

15. mars 2007 - 08:56

Bransjen for utstyr til telenett, både utstyr som står hos bedrifter og teleselskapene eller i basestasjoner, gikk gjennom en tung konsolidering i fjor: Markedsleder Ericsson kjøpte britiske Marconi mens Alcatel og Lucent gikk sammen i den største fusjonen i IKT-bransjen.

Samtidig inngikk Nokia en avtale om å gå sammen med Siemens, som blant annet er hovedleverandøren til Netcom. Men da korrupsjonssaken sprakk i Siemens, fikk Nokia kalde føtter og stoppe prosessene.

Etter en del frem og tilbake kom det endelige klarsignalet i går: Nokia og Siemens går samme med effekt fra 1. april. Selskapet blir en gigant som vil omsette for 138 milliarder kroner i året.

Det ligger derfor ann til en mye tøffere kamp om kundene og kanskje et større prispress. Samtidig kan det bli vanskeligere for mindre aktører å slåss mot tre store.

Det har åpenbart foregått tunge forhandlinger bak scenen - Siemens måtte sprøyte inn 2,4 milliarder euro, 800 millioner mer enn hva Nokia og Siemens først satte som ramme. For dette får Siemens halvparten av selskapet, mens Nokia slipper unna med å bidra 1,7 milliarder euro. Årsaken er enkel: Nokias teleutstyr-divisjon har vært mer profitable enn Siemens de siste årene.

Ericsson er fortsatt størst, men Nokia og Siemens blir nummer to målt i omsetning, like foran Alcatel-Lucent.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.