Tre kutt som koster Telenor milliarder

Teletjenester kan bli over to milliarder billigere i året, med kutt som virkelig synes på folks telefonregning.

Digi.no skrev nylig at Telenor kan tape et milliardbeløp hvis Post- og Teletilsynets får gjennomslag for varslet makspris på utleie av kobber til ADSL.

Dette er imidlertid bare ett av mange reguleringstiltak Post- og Teletilsynet har varslet de siste månedene, og flere kan det bli. Tore Aarønæs, teleanalytiker i Norsk Telekom, har regnet ut hvor mye priskuttene vil beløpe seg til.

- Hvis flere av PTs varslede vedtak blir stående, kan summen beløpe seg til bortimot to milliarder kroner. Legger man til merverdiavgift (mva) på 25 prosent, kommer over 2,3 milliarder kroner kundene til gode i 2007 og 2008, sier teleanalytiker Tore Aarønæs i Norsk Telecom til dn.no.

Aarønæs sitt anslag for tapene knyttet til kobberutleie til ADSL, er nesten identisk med Digi.no sitt. Vårt anslag var 630 millioner i 2007, Aarønæs mener det kan være snakk om 650 millioner. For kundene kan det være snakk om så mye som 810 kroner i året, når man inkluderer moms, hvis priskuttene blir ført uavkortet videre til dem.

I tillegg kommer varslede kutt i terminerinsprisene til både Telenor og Netcom som Aarønæs mener vil beløpe seg til 400 millioner kroner.

Det siste store kuttet kan komme fordi PT har varslet at Telenor ikke lenger vil få anledning til å få dobbelt betalt for kobberet hvis kunden både har fasttelefon og bredbånd. Hvis man avbestiller fasttelefon, blir nemlig leien av kobber til ADSL-bredbånd dyrere, men fasttelefoni blir ikke billigere, selv om man bestiller ADSL, forklarer Aarønæs til digi.no.

Dette vil ifølge hans beregninger beløpe seg til rundt 770 millioner kroner i året. Til sammen gir dette kutt på rundt 1,85 milliarder i året, eller nærmere 2,3 millioner lavere regning til kundene, når man regner med momsen.

- Det er en gladnyhet for sluttbrukere, sier Aarønæs.

Han fester liten tiltro til Telenors påstand om at dette vil gjøre det mindre interessant å investere i aksessnettet. Til dette har de altfor god fortjeneste, sier han.

Aarønæs anslår det totale telemarkedet i Norge til å ha en verdi rundt 30 milliarder kroner i året, ekskludert moms. Kutt på 1,85 milliarder vil dermed være en relativt betydelig andel.

Det er minst én stor forskjell på de varslede kuttene. Verken bransjen eller Aarønæs tror det kommer noe stort alternativ til ADSL-aksess med det første, og på terminering har hver aktør monopol på sine egne kunder. Men analog telefoni finnes det en svært raskt voksende utfordrer til.

- Jeg tror effekten av IP-telefoni vil være større enn regulering, sier Aarønæs til digi.no.

PTs tall for første halvår viser at 110.000 hadde skaffet seg Ip-telefoni/bredbåndstelefoni, og at dette mer enn en dobling på et halvt år. Aarønæs mener de lave prisene på bredbåndstelefoni sammen med den raske veksten, vil tvinge Telenor til å sette ned prisene på analog telefoni, og at de har en del flesk de kan kutte.

- Investeringene i infrastrukturen deres for analog telefoni er stort sett gjort før 1990 og nedbetalt. Analog telefoni er antagelig deres mest lønnsomme butikk, sier Aarønæs.

Til toppen