Tre norske nettsteder saksøkt av amerikansk DVD-organisasjon

Den norske 16-åringen Jon Johanson er ikke identifisert ved navn som tiltalt i saken som amerikanske DVD Copy Control Association (DVD CCA) har anlagt mot 72 nettsteder verden over. To andre norske nettsteder står også som "John Doe" på saksøkerens lange liste.

Den norske 16-åringen Jon Johanson er ikke identifisert ved navn som tiltalt i saken som amerikanske DVD Copy Control Association (DVD CCA) har anlagt mot 72 nettsteder verden over. To andre norske nettsteder står også som "John Doe" på saksøkerens lange liste.

Den amerikanske interesseorganisasjonen DVD CCA har i julen anlagt sak i delstaten California mot 72 nettsteder verden over. Organisasjonen mener at programvaren og kildekoden til et DVD-program er ulovlig og laget for å lage ulovlige kopier av DVD-plater.

Sentralt i saken står en norsk 16-åring og en tre mann sterk utviklerorganisasjon.

Jon Johansen har fått mye blest siden han sto frem som talsmann for organisasjonen MoRE i høst. Gruppen på tre (inkludert Johansen) ble opprettet for å lage et program som gjorde det mulig å avspille DVD-filmer på harddisker som benytter operativsystemet Linux som programvare.

Programmet kalte de DeCSS.

For å gjøre dette satte de i gang en såkalt "reverse engineering"-prosess som gruppen hevder er helt lovlig. Det var en ikke-navngitt tysker som gjorde arbeidet. Etterpå posterte Johansen som førstemann oppskriften på DeCSS på sin egen webtjeneste (i realiteten farens tjeneste).

Det var da bråket begynte, og Johansen mottok trusler fra et norsk advokatfirma, og han fjernet oppskriften fra nettet for å slippe unna kostbart bråk. (Les også Hollywood truer norske Jon (15) med rettssak). Likevel ble oppskriften raskt spredt på nettet.

Blant annet plukket den norske teknoskribenten Espen Braathen opp denne og postet DeCSS-oppskriften på sitt eget nettsted. I tillegg har innehaveren av nettstedet DVD i Norge, Frode Rørvik, lagt ut lenker til nettsteder, ifølge ham selv. Han er IT-ansvarlig for et institutt på Universitetet i Oslo (UiO).

Ingen av disse to står oppført ved navn, men som "John Doe", dvs. anonyme, mens nettstedene til begge er oppført.

digi.no har fått tak i hele tiltalen gjennom Braathen, som også har postet den på USENET (nyhetsgrupper).

I tiltalen står nettadressen til der Johansen la ut sin oppskrift, en oppskrift som først ble fjernet, så offentliggjort den 11. desember igjen, for så å bli fjernet på ny.

Johansen selv skriver i en e-post til digi.no at han ikke har noen kommentarer på hvem som eventuelt la inn linken på ny den 11. desember.

"Det stemmer at jeg har fått siden fjernet nå. Siden var og er en support-side for et MPEG-kort ved navn Hollywood Plus. Men jeg føler at det finnes viktigere ting for øyeblikket og har derfor byttet ut siden med en side som peker til www.opendvd.org", skriver han.

Johansen er nevnt som involvert i saken, men ikke som tiltalt.

Det bekreftes i søkmålet fra den amerikanske DVD-organisasjonen.

"Programmet ble fjernet av Hr. Johansen etter en anmodning om å fjerne den rettighetskrenkende informasjonen ble sendt til ham av en advokat fra Simonsen & Museæs, et norsk advokatfirma. En lenke til DeCSS-programmet ble igjen oppslått på nettstedet 11. desember 199. Det er ikke klart hvem som er ansvarlig for at lenken ble slått opp. Den ansvarlige personen er opplistet som Doe-saksøkt nr. 70 i denne klagen", skriver DVD CCA i søksmålet.

Johansen bekrefter at han ikke står på tiltalelisten og mener det generelt har vært mange misforståelser i denne saken:

"CSS-krypteringen er ikke kopieringsbeskyttelse. Du trenger ikke DeCSS for å kopiere en DVD-film. Det er der så mange bommer og velger å kalle DeCSS for et DVD-kopieringsprogram, og mange kaller også de 72 saksøkte for pirater", skriver Johansen til digi.no.

Til toppen