Tre nye mobilstandarder

Verden får ikke en, men tre nye mobil-løsninger for fremtidens mobiltelefoni. Den internasjonale teleunionen (ITU) har gitt opp arbeidet om å samle mobilverdenen rundt én felles standard. Dermed blir den ytterligere harmoniseringen mellom systemene opp til produsentene.

Verden får ikke en, men tre nye mobil-løsninger for fremtidens mobiltelefoni. Den internasjonale teleunionen (ITU) har gitt opp arbeidet om å samle mobilverdenen rundt én felles standard. Dermed blir den ytterligere harmoniseringen mellom systemene opp til produsentene.

Drømmen om en felles global mobilstandard hadde både ITU og millioner av mobilkunder verden over holdt ved like helt til det siste. Målet var at en terminal kunne kjøpes over alt og brukes over alt.

Men nå tyder imidlertid mye på at FN-organet ITU våkner til en mareritt-liknende tilstand idet organisasjonen ser seg nødt til å anbefale flere ulike standardløsninger for neste generasjon mobiltelefoni, også kalt for UMTS (Universal Mobile Telecommunications System).

Opplysningene er foreløpig sparsommelige, men Bloomberg melder at en på et møte i Brasil som ble avsluttet fredag måtte konstatere at det ikke er mulig å få alle aktørene i mobilmakedet med seg på en felles løsning.

Det er i hovedsak en patentstrid mellom Ericsson og Qualcomm som har satt arbeidet med en felles global standard tilbake. Selskapene har ikke kommet til enighet om hvem som eier patenter knyttet til CDMA-teknologien, som utgjør sentrale deler av de forslagene som selskapene støtter. Til sommeren skal de to selskapene møtes i retten i Texas, mens ITU har satt 31. mars som siste frist for å komme fram til et forslag til mobilstandard.

For i hele tatt å kunne komme med forslag til mobilløsninger, har har ITU da sett seg nødt til å foreslå tre teknologier:

  • cdma2000 - henter sin støtte i hovedsak fra Nord-Amerika ledet av Qualcomm
  • W-CDMA - støttet av Europa og Japan og andre GSM-baserte mobilselskap
  • TDMA - støttet av Universal Wireless Communications Consortium (UWCC)

ITUs nye toppsjef, Yoshio Utsumi, har vært hardt presset. Han selv gikk sterkt ut da han ble valgt som leser av ITU i fjor høst ved å si at han skulle gjøre sitt beste for å etablere en global mobilstandard. Samtidig sa han at industrien skulle få mer å si innenfor ITUs standardiseringsarbeid.

Løsningen som ITU nå ser ut til å ende opp med er imidlertid ingen overraskelse så lenge Ericsson og Qualcomm ikke har kommet til enighet.

Om en skal erklære en vinner i kampen om UMTS-plattform, blir det UWCC som støtter TDMA, som mange mente ikke hadde en sjanse mot CDMA-løsningene.

Gregory Williams, som er leder for UWCC og en av lederne for mobiltelefoni i amerikanske SBC, sier at resultatet er positivt for TDMA-tilhengerne og de som ønsker å velge mellom flere mobil-løsninger.

ITU vil ikke kommentere arbeidet med neste generasjon mobltelefoni før organisasjonen kommer med en uttalelse på onsdag.

TDMA (Time Division Multiple Access)
Dette er en satellitt- og mobilkommunikasjonsteknologi som gjør det mulig å sende flere digitale signaler i én høyhastighetskanal. Billedlig forklart kan man si at om TDMA-teknologien kunne overføres til boktrykkerkunsten, kunne man skutt inn rene blad i ei bok som allerede var ferdigtrykt. Innen mobiltelefoni er tommelfingerregelen at TDMA tredobler kapasiteten til den originale analoge metoden (FDMA). TDMA deler hver kanal i tre subkanaler slik at tjenestene kan tilbys tre brukere i stedet for bare en. Samme frekvens kan altså benyttes av flere brukere.
CDMA (Code Division Multiple Access)
Dette er en såkalt spredt spektrum-teknikk som konverterer analoge signaler til digitale for overføring via mobilnett. CDMA har vesentlig større kapasitet enn TDMA. I følge Techwebs TechEncyclopedia gir CDMA inntil 35 ganger kapasiteten til det tradisjonelle analoge nettet. California-selskapet Qualcomm Incorporated er en av de ledende på området og har en rekke patenter på produkter basert på CDMA-teknikk.
Til toppen