Tre nye nett-adresser på vei

Icann sier ja til tre nye toppdomener - blant annet vil det dukke opp .eu-adresser.

Icann sier ja til tre nye toppdomener - blant annet vil det dukke opp .eu-adresser.

Internett vil sannsynligvis snart få tre nye toppdomener godkjent av Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (Icann), melder Computer Business.

Dette skjer til tross for at flere av Internett-adressene som ble skapt under dotcom-årene, blant annet .info og .name er svært lite brukt.

I tillegg til at .travel og .jobs blir opprettet, skal EU nå endelig få sitt domene registrert.

EU-baserte organisasjoner vil kunne registrere sine navn under .eu fra fjerde kvartal i år, via EUs oppnevnte registrar, belgiske EurID vzw, eller partnere av dette selskapet.

Til nå har EU selv brukt www.eu.int som sin hovedhjemmeside. Men det er ikke bare byråkratene som skal bruke det nye domenet. Poenget er å gi selskaper en mulighet til å la nettadressen reflektere paneuropeisk tilstedeværelse, og støtte handel over grensene i unionen.

Planen om .eu ble først lansert i 1998, men det har tatt syv år å realisere. Det kan ikke Icann lastes for, som nærmest forhåndsgodkjente domenet i år 2000. Siden har de tvinnet tommeltotter mens saken har gått sin gang gjennom EU-systemet.

Det planlegges en stegvis innføring, med en periode i starten der merkevareeiere skal kunne sikre seg sine egne .eu-domener.

Det spørs om dette domenet vil kunne ta opp kampen med .com, som førstevalget for nettbrukere på jakt etter et selskap. Men det er langt billigere å forsikre seg på forhånd enn å prøve å kjøpe domener i ettertid fra andre selskaper som har legetime grunner til å kreve dem. Derfor bør også norske selskaper som vil operere i Europa være på banen mot slutten av året.

I tillegg til .eu vil Employ Media sannsynligvis få tillatelse til å drive .jobs, mens Tralliance får tillatelse til å dele ut .travel-domener. Godkjenning for disse avtalene er ventet neste uke.

Begge disse er sponset av en bransjeforening og planlegger å begrense sin kundebase til spesielle typer virksomheter, som de mener er for dårlig betjent på eksisterende domener. Tralliance planlegger å ha en godkjenningsprosess der selskaper som vil ha domener må bevies at de driver med reiser, mens de som vil registrere seg på .jobs må jobbe med nettopp jobber.

Til toppen