Tre prosjekter på Sponheims bord

Næringsminister Lars Sponheim håpet på reell konkurranse rundt IT-senteret på Fornebu. Påmeldelsen fra KLP Eiendom kommer som bestilt, ved siden av Fred Olsens IT-Fornebu og Petter Sørums Framtidsby.

Næringsminister Lars Sponheim håpet på reell konkurranse rundt IT-senteret på Fornebu. Påmeldelsen fra KLP Eiendom kommer som bestilt, ved siden av Fred Olsens IT-Fornebu og Petter Sørums Framtidsby.

De tre prosjektene representerer svært ulike innfallsvinkler.

IT-Fornebu fra Norsk Investorforum er de etablerte investorenes initiativ. De hadde en helhetlig plan lenge før Sponheim bestemte seg for sine endelige føringer, og har for lengst sørget for et uimotståelig flertall på Stortinget, med støtte fra både Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet.

Framtidsbyen Invest ble presentert i vinter, og har i utgangspunktet verken politisk støtte eller særlig kapital bak seg. Men Petter Sørum har et prosjekt som skiller seg ut fra konkurrentene: Siden IT er til for å brukes, bør IT-senteret på Fornebu være integrert i et avansert brukersamfunn av både private og bedrifter, mener han.

KLP Eiendom la i går fram et tredje prosjekt, i samarbeid med Forskningsparken i Oslo som eiendomsselskapet har vært med på å oppføre. Dette prosjektet virker skreddersydd Sponheims føringer. I motsetning til konkurrentene kan KLP dessuten skilte med erfaring i tilsvarende prosjekter, og en viss kontaktflate mot etablerte IT-miljøer. På den andre siden rammes KLP-opplegget av den samme kritikken som Høgskolen i Oslo og Handelshøyskolen BI rettet mot føringene til Sponheim, at ambisjonsnivået er for lavt.

Stortinget har lagt opp det videre løpet. 18. mai får Sponheim disse tre prosjektene på sitt bord, 1. juni må han bestemme seg. 16. juni skal Bærum kommune vedta hvordan lokaldemokratiet ønsker å disponere de svært attraktive arealene på Fornebu. Kommunen har allerede varslet ønsker som heller mer til Sponheims opplegg enn til IT-Fornebu.

Avgjørelsesprosessen framover virker helt tåpelig. I stedet for en åpen høring der visjoner kunne måles mot hverandre - og der outsideren Framtidsbyen i det minste kunne fortalt om sine ideer - får vi et politikerregissert drama der bare noen utvalgte høydepunkter vil vises på tv. Vil Hagen nekte å være med på Jaglands mistillit til regjeringen? Vil Sponheim stille kabinettspørsmål? Hva gjør Bærum hvis storpolitikken dikterer en regulering som kommunen ikke ønsker?

Det lover ikke godt, verken for demokratiet eller for IT-Norge.

Til toppen